Vo Vajnoroch bude Svätomartinské požehnanie mladého vína

9.11.2023
0

Zdroj: vajnory.sk

Páčil sa vám článok?

V bratislavských Vajnoroch požehnajú v nedeľu (12. 11.) mladé víno. Podujatie organizuje Vajnorský vinohradnícky spolok v spolupráci s mestskou časťou a farnosťou. Po Svätomartinskom požehnaní vína nebude chýbať ani degustácia. TASR o tom informovali z vinohradníckeho spolku.

"Vo vinohrade je najkrajšie spojenie človeka s prírodou. Je to komunikácia na všetkých úrovniach od zeme, v ktorej vinič rastie a vinári v nej majú svoje pivnice, až po vzduch a slnko. Najkrajšie je vidieť, ako sa vinohrad vďaka starostlivosti mení a ako sa odmení," konštatuje Eva Vlašičová zo spolku.

Vajnorský vinohradnícky spolok Via vitis bol založený v roku 2003. Snaží sa o maximálnu záchranu vajnorských vinohradov a vinohradníckych tradícií vo Vajnoroch.

Oslavy sv. Martina sú už od čias Rakúsko-Uhorska spájané s vinárskou tradíciou. Presne 11. novembra sa totiž každoročne, nielen na Slovensku, ale aj v Česku či Rakúsku, otvárajú prvé vína tohtoročnej úrody. Podľa starej tradície víno z úrody daného roka požehnáva cirkevný hodnostár.

Požehnanie vína vo Vajnoroch sa koná po Festivale mladých vín, ktorý sa uskutoční od 10. do 11. novembra na Primaciálnom námestí a nádvorí v jeho okolí. Organizuje ho Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS). Prinesie ponuku mladých vín z tohtoročnej úrody bratislavských vinárov, gastronómie i hudby.

(TASR)

Páčil sa vám článok?