Prvý zásah: Mesto už zakročilo proti komárom

18.3.2023
0

Zdroj: Marek Velček

Páčil sa vám článok?

Aj keď sa ešte hlavná sezóna komárov nezačala, Bratislava už uskutočnila prvý tohtoročný zásah proti tomuto hmyzu. Magistrát o tom informuje na sociálnej sieti.

Pri pravidelnom monitoringu totiž vo Vajnorskom rybníku objavili aktívne larvy komárov. V piatok preto zasiahli na viac ako 38.000 štvorcových metroch liahnisk v okolí Vajnorského rybníka larvicídom BTI, ktorým eliminujú larvy komárov ešte predtým, ako sa z nich stihnú vyliahnuť dospelé jedince.

"Podmienky na liahnutie komárov síce ešte nie sú ideálne, teplota vody je zatiaľ relatívne nízka, približne 8°C, no s rastúcimi teplotami očákavame aj nárast aktivity v liahniskách. Sme však pripravení - v pravidelnom monitoringu naďalej pokračujeme a s nadchádzajúcou hlavnou komáriou sezónou (od apríla do konca septembra) a rastúcimi teplotami budeme monitoring zintenzívňovať a v prípade objavenia aktívnych liahnisk budeme v čo najkratšom čase zasahovať," uviedol magistrát. 

Zdroj: Marek Velček

Ako boj s komármi prebieha

Ako priblížila samospráva,  prvou fázou je monitoring množstva lariev vo vodných plochách i kalužiach, vykonávajú ho zamestnanci magistrátu a v hlavnej komárej sezóne sa pridávajú aj školení dobrovoľníci (Lovci komárov). Základom sú odbery vody v teréne pomocou odberných žufaniek. Namerané počty lariev zaznačia do aplikácie, dáta následne vyhodnotia špecialisti, ktorí v prípade nadlimitných hodnôt okamžite vysielajú na zásah našich "sypačov".

Zdroj: Marek Velček

Sypanie larvicídu BTI zabezpečujú profesionálni sypači – či už ručne, pomocou chrbtových postrekovačov alebo prostredníctvom dronov sypú účinný larvicíd BTI na liahniská.

Nasleduje pozásahová kontrola – pomocou odberných žufaniek odoberáme vzorku v liahniskách, kde sme zasiahli. Pri správnom načasovaní (kým sú komáre v štádiu larvy) BTI eliminuje až 100% lariev v liahnisku.

BTI je mimoriadne účinný 

BTI (bacillus thuringiensis israelensis) sa získava z baktérie žijúcej v pôde a eliminuje larvy komárov, pre ostatné organizmy nie je škodlivý. Výhodou BTI je, že je pri jeho aplikácii v správnom čase a správnej koncentrácii je až stopercentne účinný voči larvám komárov v liahniskach - komáre teda eliminuje ešte predtým, akomôžu ľudom piť krv. Vďaka BTI môže mesto navyše zasahovať aj v 3. a 4. stupni ochrany.

Zdroj: Marek Velček

(ms)

Páčil sa vám článok?