Vajnory oslávili svoj sviatok roka - dožinky

22.8.2022
0

Zdroj: MÚ Vajnory

Páčil sa vám článok?

Oslávili to aj veľkým alegorickým sprievodom. V sobotu 20. augusta sa Bratislave - Vajnoroch uskutočnil 17. ročník najvýznamnejšieho kultúrneho podujatia v mestskej časti, ktorým sú Vajnorské dožinky. Toto podujatie je tradičnou oslavou ukončenia žatvy.

Ako nás informoval miestny úrad, súčasťou bolo aj odovzdanie dožinkového venca, ktorý bol tento rok tvorený až zo 6-tisíc kláskov.

„Som nesmierne hrdý, že sa nám darí vo Vajnoroch udržiavať tradíciu dožiniek s obrovskou pomocou členov Vajnorského okrášľovacieho spolku, Vajnorskej dychovky, Podobenky z Vajnor a mnohých ďalších. Moja vďaka patrí všetkým, bez ktorých by naše Dožinky nemohli byť,“ povedal starosta mestskej časti Michal Vlček.

Zdroj: MÚ Vajnory

Súčasťou akcie bol aj veľký alegorický sprievod, ktorý sa presúval ulicami Vajnôr a zúčastnili sa ho aj primátor Bratislavy Matúš Vallo. Tvorili ho aj dobrovoľníci z mnohých vajnorských spolkov a združení ako je Podobenka, Vajnorský okrášľovací spolok, Via Vitis, Vajnorský vinohradnícky spolok, poľovníci, pozemkové spoločenstvo, skauti, futbalisti, hádzanári, seniori,  zástupcovia Červeného kríža, miestneho poľnohospodárskeho družstva a ďalšie spolky aj jednotlivci, ktorí prispievajú k tomu, že si Vajnory zachovávajú svoj charakter dediny v meste.

Zdroj: MÚ Vajnory

„Za posledné roky, počas ktorých sa Vajnorské dožinky uskutočnili, sa etablovali na vyhľadávané spoločenské podujatie nielen v rámci Bratislavy. Jedinečný charakter mestskej časti Vajnory ako dediny v meste, jej originálnej kultúry, ľudových a folklórnych tradícii sa stelesňuje práve v tejto pre hlavné mesto. jedinečnej udalosti, lákajúcej návštevníkov všetkých vekových kategórii. Som rád, že sme sa po pandemickej prestávke znova stretli bez obmedzení a na akciu mám len pozitívne odozvy. Teším sa, že v susedskej atmosfére sa dobre cítili domáci a aj naši vzácni hostia,“ vyjadril sa Vlček.

Zdroj: MÚ Vajnory

Na Vajnorských dožinkoch nechýbali ani remeselníci s ich výrobkami a stánkový predaj s ponukou regionálnych a iných špecialít. Podujatie uzavreli Vajnorská dychová hudba, skupiny, Vidiek, Hex a DJ Vix.

(ts, ms) 

Páčil sa vám článok?