BEDEKER GURMÁNA Ázijské bistro priamo v historickom centre prekvapí aj cenou jedál
Zdroj: BN
Bistro Mr. Dou nedávno zrekonštruovali.
Ak vás hodovanie na vianočných trhoch v centre mesta odrádza vysokými cenami, no máte chuť na niečo dobré, o pár metrov ďalej je vynovené bistro Mr. Dou, vyskúšajte. Kompletné menu vrátane polievky a malého šalátu vyjde len o čosi viac ako cigánska či pečená klobása v stánku. Ale nejde len o nápor na peňaženku.
Napriek strategickej polohe rovno oproti historickej budove Slovenského národného divadla sú ceny jedál v tejto reštaurácii ozaj príjemné a porcie štedré. K zážitku exotických chutí treba prirátať prívetivý personál a rýchlu obsluhu, takisto sympatický interiér, ktorý nedávno zrekonštruovali... Skrátka, obed sme si tu užili v plnej miere.
Zdroj:
BN
Prostredie je príjemné, personál prívetivý, obsluha rýchla.
Ako prvé prekvapila veľkorysosť ponuky denného menu, až máte problém s výberom, oplatí sa však zalistovať aj v jedálnom lístku, láka na množstvo špecialít autentickej čínskej a thajskej kuchyne.
Príjemne nás naladilo už predjedlo „Gyoza“ zapekané taštičky plnené kuracím mäsom (6,90 €), čo je populárna japonská špecialita, jej pôvod je však čínsky. Tenké cesto plnené mletým kuracím mäsom bolo skôr naparené, len spodok opečený, a chuť jemná, bez potreby pridať soľ. K tomu sme mali v miske sweet chilli omáčku a trochu čerstvej zeleniny, no ale najviac zaujala chrumkavá „čipka“, ktorá zdobila taštičky. Naša japonská kamarátka Mariko priznala, že u nich doma jej takto gyozu ešte nenaservírovali, a tak sme konzultovali s AI. Tvrdí, že chrumkavý element sa tvorí zo zmesi vody a škrobu alebo múky, podobne ako francúzske tuile, a že náš tanier prezentoval typické moderné servírovanie. Aj keď „čipka“ nemala nijakú výraznú chuť, chutila nám jej chrumkavosť, už len pre ten pocit v ústach.
Zdroj:
BN
Gyoza - zapekané taštičky plnené kuracím mäsom
Vyskúšali sme aj ďalšie predjedlo, a to Japonské vyprážané kura Karaage (7,90 €). Vyprážané kúsky vyzerali zvonka ako naše klasické kura, ale chuť bola úplne iná. Mäso sa totiž najskôr marinuje v zmesi, ktorej základom je sójová omáčka, potom sa obalí v zemiakovom škrobe alebo pšeničnej múke, a napokon sa vypráža v oleji. Bolo výborné, šťavnaté, malo ďaleko od nášho vyprážaného kurčaťa, ktoré býva hutné a suché. Toto bola príjemná zmena, užili sme si aj chrumkavý obal, ktorý ničím nepripomínal naše trojobaly.
Zdroj:
BN
Japonské vyprážané kura Karaage
Pokračovali sme rezancovou špecialitou Pad Thai s krevetami (12,90 €), ktorá bola v ponuke menu, takže Ostrokyslú polievku sme mali v cene. Túto tradičnú polievku, ktorá spája pikantnú, sladkú a kyslú chuť v lahodnej kombinácii, vám v Bratislave ponúknu mnohé reštaurácie a vždy je trochu iná. Tá v podaní Mr. Dou patrila k najlepším konzistenciou i chuťou. Našli sme v nej kúsky mäsa aj omelety, huby a, samozrejme, zeleninu. Zaujímavým osviežením boli kolieska jarnej cibuľky, ktorá jej dala trošku iný rozmer.
Zdroj:
BN
Ostrokyslá polievka
Pad Thai s krevetami je ikonické thajské jedlo so širokými ryžovými rezancami, ktoré sa restujú vo woku spolu s ďalšími ingredienciami a dochutia dresingom z tamarindu, rybej omáčky a cukru. My sme v nich mali napríklad kúsky omelety, citrónovú trávu, chrumkavé klíčky fazule mungo, dokonca aj pár kúskov čili papričky, ak by mal niekto chuť na pikantné. Pozitívne nás prekvapilo množstvo kreviet. Jedlo bolo výborné, potrebovali sme si ho však trošku dosoliť, lebo prevládali sladké tóny, ale to už je na osobných preferenciách každého.
Zdroj:
BN
Pad Thai s krevetami
Z menu sme si vybrali aj Chrumkavú kačicu s ryžovými rezancami (14,90 €), vyhľadávanú čínsku špecialitu s dlhou tradíciou. Polievku sme si tentoraz vypýtali zeleninovú, bol to vývar s miernou chuťou, zato bohatý na rôzne druhy, boli v ňom aj bambusové výhonky a čierne huby... Potešilo.
Zdroj:
BN
Zeleninová polievka
Porcia tenučkých plátkov kačacieho mäsa bola ako pre dvoch, rovnako to platí o rezancoch uložených pod nimi. Jemné mäsko s neskutočne chrumkavou kôrkou (kožu špeciálne upravujú, sušia aj glazujú) bolo šťavnaté a voňavé, plné chutí rôznych cudzokrajných korenín, ktoré doma nedokážeme vymyslieť. Rovnako znamenité boli cestoviny zasypané čerstvou zeleninou, zaujala aj slivkovo-sójová omáčka v malej miske. Bola hutná a slaná, zároveň trochu sladká a chuťovo výrazná až tak, že sme si z nej brali opatrnejšie, aby nekonkurovala dokonale ochutenej kačke. K nej sa nám celkom hodil šalát - mix čerstvej a nakladanej sladkokyslej zeleniny, ktorý nám priniesli ešte pred polievkou. Oplatilo sa počkať s ním na tento finálny gurmánsky zážitok.
Zdroj:
BN
Chrumkavá kačica s ryžovými rezancami
Naše hodnotenie: *****
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.
(bn)
BEDEKER GURMÁNA Ak máte radi všeličo mäsové, skúste podnik v obnovenej športovej hale
„Super jedlo, výborné čapované pivko, milá usmievavá obsluha...“ Podobných hodnotení bratislavskej reštaurácie Pivot Gopass, ktorá funguje približne rok, sme si prečítali viac. Tak sme vyskúšali.