BEDEKER GURMÁNA Testovali sme špeciality arabskej kuchyne v malom rodinnom bistre. Oplatí sa prísť?

29.9.2023

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

„Je to najlepšia arabská kuchyňa v Bratislave,“ zhodnotil bistro Arabeska v centre hlavného mesta známy foodbloger Čoje. Chodia sem mnohí fajnšmekri, vraj majú istotu, že jedlo bude vždy skvelé. Vyskúšali sme.

Za útulným bistrom na Štúrovej ulici je slovensko-arabská rodina, predovšetkým šéfkuchár Hasan Naser z Jordánska a jeho dcéra, usmievavá Khairieh (na úvodnej foto). Arabská kuchyňa je pestrá, plná vôní a chutí, každá oblasť má však svoje špecifiká. V Arabeske stavili na blízkovýchodné špeciality, presnejšie, jedlá levantskej kuchyne. Tá je typická napríklad pre Jordánsko, Izrael, Palestínu či Sýriu, ale aj Cyprus a časti južného Turecka. Zistili sme, že čokoľvek ochutnáme, žiada sa nám ešte viac.

Začali sme predjedlom Baba Ganoush (4,90 €), ktoré nám odporučila Khairieh, patrí k najobľúbenejším. Bola to skutočne skvostná nátierka z pečeného baklažánu, s tahini omáčkou, olivovým olejom a cesnakom, do ktorej sme si namáčali pitu. Mix chutí, ktorým dominoval cesnak, nemal chybu, a skvelý bol aj arabský chliebík. Nátierka sa trochu podobá na jedno z gréckych mezze, ale mala inú textúru.

Zdroj: Marián Dekan

Baba Ganoush a arabský chlieb pita, v pohári ayran

Nasledovala do hladka rozmixovaná Arabská šošovicová polievka (3,20 €), v ktorej sme mali malé kocky hrianky. Pripravujú ju z červenej šošovice, s cibuľou a mrkvou, s koreninami to však nepreháňajú, chuťovo bola mierna, príjemná. Ak sa vám žiada pikantnejšia, pokojne si vypýtajte korenie, prinesú vám ho bez problémov. Odporúčame však vychutnávať si originál.

Zdroj: Marián Dekan

Arabská šošovicová polievka

Vizuálne na nás najviac zapôsobil Fatimin tanier (13,50 €) s ponukou rôznych vegetariánskych predjedál. Z každej misky uloženej na tradičnom arabskom tanieri sme skúšali jednu špecialitku za druhou. Mali sme tu už spomínanú nátierku z pečeného baklažánu, jogurtovú nátierku s olivovým olejom a sušenou mätou, aj skvelý domáci humus a tradičný falafel, čiže cícerové fašírky, nechýbali ani arabské olivy... To všetko sme si naberali na kúsky pity a tešili sa z nového pôžitku.

Zdroj: Marián Dekan

Fatimin tanier

Ak sa v Arabeske rozhodnete pre kebab, určite nečakajte nič také, čo ponúkajú bežné stánky na ulici. Tento náš Kebab (15,50 €) mal od „klasiky“ veľmi ďaleko. Grilované teľacie mleté mäso, tvarom pripomínajúce čevabčiči, sme si zakrútili do pity a namáčali do cesnakovej omáčky. Mäsko ani mastné, ani suché, len jemne pikantné sa pekne zladilo s krúžkami nakladanej koreňovej zeleniny (výrazná chuť!), tiež s paradajkou i cibuľkou. Skrátka, ďalšia príjemná skúsenosť z objavovania chutí Orientu.

Zdroj: Marián Dekan

​Kebab

Zo špecialít na grile sme si dopriali aj Riash Mashwi (19,90 €). K opekaným kotletám z jahňacieho mäsa, pekne nastajlovaným  na arabských plackách, sme opäť mali cesnakovú omáčku. Nie sú to kotletky, na aké sme zvyknutí doma, tieto arabské, marinované v orientálnom korení, chutili trošku inak, a boli aj o niečo tuhšie. Prekvapilo i množstvo cibule, postačila by nám menšia dávka (nešetrili ňou ani v prípade kebabu). Silnú, naozaj intenzívnu chuť mali krúžky nakladanej uhorky i mrkvy – dali sme si dva kúsky a nasledoval nečakaný zážitok... Vyskúšajte niekedy.

Zdroj: Marián Dekan

Riash Mashwi 

Z hlavných jedál sme si ešte objednali Arayes Lahme (13,50 €), teda grilované pita chlebíky plnené mletým teľacím mäsom, ochuteným arabskými koreninami, petržlenovou vňaťou a paradajkami. Chlebíky, ktoré vzhľadom tak trochu pripomínali kúsky pizze, sme si namáčali do humusu v strede taniera. Bol fajn, ale viac nás oslovila nátierka z pečeného baklažánu Baba Ganoush, ktorú sme mali ako predjedlo. Ako celok však aj táto špecialita vyznela dobre, uspokojila takisto veľkosť porcie, zasýti aj hladoša.

Zdroj: Marián Dekan

Arayes Lahme

Bodkou za všetkým bol dezert, ktorý sme nechceli vynechať, hoci sme si už neboli istí, či ho zvládneme, a zároveň sme tušili, že bude presladený. Tak aj bolo, ale napriek tomu sme si Katayef (6 €), čo je palacinka na arabský spôsob, vychutnali až do konca, a to obidva kúsky, ktoré nám priniesli. Palacinku plnia  nasekanými orechami a naozaj štedrou dávkou medovej polevy, pridávajú však určite aj iné zázraky, pretože chuť bola úplne skvostná. Nič podobné sme doteraz nejedli.

Zdroj: Marián Dekan

​Arabská palacinka Katayef

Naše hodnotenie: *****

Maximum: 5 hviezdičiek

V bistre neboli o návšteve informovaní. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?