Vallo o cyklotrase na nábreží: Žiadna apokalypsa sa nekoná

12.9.2023
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Od spustenia novej cyklotrasy na Vajanského nábreží v bratislavskom Starom Meste uplynul už týždeň. Nová dopravná situácia vyvolala mnoho diskusií, dnes sa k problému vyjadril aj primátor Matúš Vallo. Ten vidí situáciu optimisticky.

"Na serióznu dopravnú analýzu síce treba ešte chvíľu počkať, avšak už na základe predbežných dát môžeme konštatovať viaceré trendy a dôležité fakty... Žiadna apokalypsa na nábreží sa nekoná. Už dopravné dáta z minulého týždňa, keď si vodiči ešte len na novú situáciu zvykali, ukazujú, že prejazd vozidiel medzi Šafárikovým námestím a Mostom SNP v oboch smeroch trvá v dopravných špičkách v priemere len o 1 minútu a 30 sekúnd až o 2 minúty a 30 sekúnd dlhšie, než tomu bolo minulý rok v rovnakom čase," uviedol primátor na sociálnej sieti. 

Podľa jeho zistení trval vo štvrtok v smere od Šafárikovho námestia po Most SNP prejazd v rannej aj poobedňajšej špičke v priemere približne 4 minúty a 50 sekúnd. V opačnom smere to bolo v oboch špičkách v priemere približne 5 minút a 10 sekúnd. "Samozrejme, počas špičky môžu vzniknúť aj kratšie časové úseky, kedy prejazd trvá dlhšie, rovnako sa to však dialo aj pred zmenou. Aj dnes napríklad kolízie na Moste Lanfranconi spôsobili krátkodobé kolóny v tejto časti mesta a väčší nápor na nábrežie. Preto sa porovnávajú spriemerované časy, ktoré tieto výkyvy zohľadňujú," dodal.

Dopravná situácia bola podľa primátora minulý pondelok porovnateľná s prvým dňom školského roka 2022. Utorok a streda boli síce náročnejšie, ale to platilo pre veľkú časť Bratislavy kvôli viacerým kolíziam na vyťažených úsekoch a nesúviselo to so zmenami na nábreží. 

Radikálne sa nezhoršila podľa vedenia mesta ani situácia na mostoch, napriek tomu, že práve Einsteinova a mosty majú slúžiť ako alternatívna trasa pre 70 percent vozidiel, ktoré Vajanského nábrežím iba tranzitovali. Prejazdy vozidiel cez mosty v ranných špičkách počas prvého týždňa trvali podľa meraní v priemere iba o minútu dlhšie v závislosti od konkrétneho mosta.

V stredu prešlo podľa meraní nábrežím 2 099 cyklistov, kým prvú septembrovú stredu pred rokom to bolo 1 775 cyklistov.

V nedeľu tu bolo 2 469 a v sobotu 2 192 cyklistov, teda zrejme rodiny s deťmi. 

"Nie je pravda, že situácia sa skomplikovala pre vozidlá záchranných zložiek. Rovnako ako pred touto zmenou, vozidlá s prednostným právom jazdy môžu naďalej pojazďovať električkovú trať. Po novom majú navyše k dispozícii aj samotný cyklopruh, ktorý v minulosti ako pruh pre vozidlá býval často upchatý. Nie je tiež pravda, že nové jazdné pruhy sú príliš úzke pre vozidlá, ktoré nimi majú jazdiť. Fotka kolízie medzi autobusom a električkou, ktorá prebehla sociálnymi sieťami, sa v skutočnosti týkala autobusu, ktorý vošiel do odbočovacieho pruhu, do ktorého nemal povolený vjazd," uviedol ešte primátor. 

Veľká debata po prvej kolízii na nábreží Dunaja: Zmestia sa autobusy do jazdných pruhov?

Po dopravnej zmene na dunajskom nábreží v bratislavskom Starom Meste zdieľajú svoje prvé skúsenosti na sociálnej sieti vodiči i cyklisti. Veľkú debatu aktuálne vyvolal záber z prvej kolízie, keď sa autobus akosi nedokázal zmestiť do odbočovacieho jazdného pruhu smerom k Námestiu Ľ. Štúra a „štrajchol“ električku. Jazdné pruhy sú v niektorých úsekoch užšie, v tomto prípade však bola chyba inde.

Jedna vec, ktorá ho však pri diskusiách o tomto projekte mrzí, sú podľa jeho slov snahy vytvoriť z cyklistov a vodičov akoby nepriateľov.

"Neodškriepiteľným faktom je, že životné situácie mnohých ľudí si vyžadujú jazdu autom. Je to úplne v poriadku. Zároveň ale platí aj to, že mnohé jazdy autom nie sú úplne nevyhnutné. Cieľom mesta je preto vytvoriť čo najviac kvalitných alternatív, či už v podobe spoľahlivej MHD alebo bezpečných cyklotrás, aby tí z nás, ktorí autom jazdiť nepotrebujú, si mohli ľahko zvoliť iný spôsob dopravy. V konečnom dôsledku tak obyvatelia, ktorí volia iný dopravný prostriedok (napr. bicykel), zároveň nechávajú viac priestoru na cestách pre tých, ktorí auto použiť musia," dodal.

(ms)

Páčil sa vám článok?