Ako bezpečná je Bratislava v noci? Zisťovali sme, koľko policajtov hliadkuje priamo v uliciach

8.7.2023
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Keď v centre Bratislavy nedávno zbili a okradli zdravotníckeho analytika Martina Smatanu, ktorý sa vracal domov večer pešo, ľudia stojaci obďaleč sa iba prizerali a policajtov nikde. Na Zlatých pieskoch zase pred pár dňami vytiahol chlapík, údajne mestský policajt mimo služby, na SBS-kára zbraň. Koľkí muži zákona hliadkujú priamo v teréne, kde ich je najviac a ako rýchlo vedia zakročiť?

Spomínaný útok na zdravotníckeho analytika sa stal ešte v apríli a na sociálnej sieti naň reagoval aj nočný primátor Martin Královič. Podľa neho má bratislavská mestská polícia v uliciach historicky najvyšší počet policajtov. „Za posledné dva roky sme viacero tabuliek ´scivilnili´, pretože policajti majú byť v uliciach, nie v kanceláriách,“ uviedol.

V čase útoku na zdravotníckeho analytika mala mestská polícia k dispozícii v rámci Bratislavy približne 250 príslušníkov určených na službu priamo v teréne. „Počet hliadok v uliciach počas nočných a denných služieb je rôzny a vždy sa odvíja od aktuálnej bezpečnostnej situácie, ale napríklad aj od počtu a veľkosti organizovaných podujatí v meste. V priemere je v teréne v rámci Starého Mesta počas 12-hodinovej zmeny minimálne päť hliadok a v ostatných okresoch dve-tri hliadky,“ spresnil hovorca mestskej polície Peter Borko s tým, že teraz v lete hliadky posilňujú. Policajti dohliadajú predovšetkým na bezpečnosť v lokalitách, kam smeruje viac ľudí, najmä turistov – teda nielen v historickom centre mesta, ale napríklad aj na Devíne či na Zlatých pieskoch.

Zdroj: nc

​Centrum mesta je podľa polície už oveľa bezpečnejšie aj v noci.

V prípade nedávneho incidentu pri Zlatých pieskoch zakročili štátni policajti, ktorí muža eskortovali na príslušné oddelenie. "Po vykonaní potrebných úkonov vzniesol poverený policajt obvinenie z trestného činu nebezpečného vyhrážania 25-ročnému Branislavovi L. z Bratislavy a umiestnil ho do cely policajného zaistenia," informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru Michal Szeiff. Podľa medializovaných informácií ide o dnes už bývalého mestského policajta.

Polícia tvrdí, že centrum hlavného mesta je už oveľa bezpečnejšie, a to aj počas víkendov, kedy ožíva zábava v podnikoch. Počas piatkov a sobôt sa Útvar zásahovej jednotky a kynológie venuje predovšetkým situácii na Obchodnej ulici a jej v okolí. „Spolu s kolegami z Okresného veliteľstva v Starom Meste dokážu v prípade potreby efektívne a rýchlo zasahovať. Priemerný dojazd hliadok v celom Starom Meste je menej ako tri minúty a v častiach, kde zo skúsenosti vieme, že dochádza k väčšiemu počtu priestupkov, je to ešte kratšie,“ uviedol Peter Borko.

Zdroj: Magistrát

V uliciach Bratislavy stretnete aj dobrovoľníkov Nočnej pomoci.

Pokojnejšie je vraj aj v okolí Pentagonu na Stavbárskej ulici, kde má mestská polícia vysunuté pracovisko. No nie je to bezpečnosť, ktorá najviac zamestnáva mestských policajtov. „Škála udalostí, ktorými sa denne zaoberáme, je široká. Od najvyššej priority, ktorou je ochrana života a zdravia ľudí, cez priestupky na úseku verejného poriadku, ochranu životného prostredia až po dopravné porušenia. Najčastejšie jednoznačne riešime priestupky, ktoré páchajú vodiči a šoférky pri parkovaní,“ potvrdil hovorca mestskej polície.
V centre mesta je problémom najmä popíjanie na ulici, rušenie nočného pokoja, výtržnosti a bitky. Peter Borko však zároveň tvrdí: „Z nášho pohľadu je Bratislava bezpečné mesto, ani jednu z lokalít nevnímame ako nebezpečnú. Hovoriť môžeme len o oblastiach, ktoré sú vyťaženejšie – vyhľadáva ich viac ľudí a je teda väčšia pravdepodobnosť, že v nich môže dôjsť k častejšiemu páchaniu protiprávneho konania ako v menej exponovaných, respektíve pokojnejších, lokalitách.“

Zdroj: Marián Dekan

Pokojnejšie je vraj aj v okolí Pentagonu, kde má mestská polícia vysunuté pracovisko.

Na bezpečnosť nočného života v Bratislave dohliada aj dobrovoľnícka Nočná pomoc, ktorá je posilnením práce mestskej a štátnej polície či záchrannej služby. Dobrovoľníkov z Nočnej pomoci stretnete v uliciach počas piatkov a sobôt od 23. h do 3. h, a to až do konca septembra. "Nočná pomoc bude v teréne pre každého, kto sa ocitol v zraniteľnej situácii. Či už nevedia nájsť svoju skupinu kamarátov, majú vybitý telefón alebo neodhadli svoju mieru a pomohol by im pohár vody," priblížilo mesto na sociálnej sieti.
(ac)

Páčil sa vám článok?