Hviezdoslavovo námestie bude krajšie. Pribudnú kríky, trvalky a aj trávy

3.6.2023
0
Hviezdoslavovo námestie stromy

Zdroj: Staré Mesto/Barbora Jančárová

Páčil sa vám článok?

Hviezdoslavovo námestie v bratislavskelom Starom Meste bude zelenšie. Ostrovčeky popri promenáde obohatí výsadba tieňomilných tráv, menších kríkov ale aj trvaliek. Rastlinám pomôžu udržať vlahu špeciálne mykorhízne huby. Touto informáciou sa pýši Facebook Starého Mesta.

Pracovníčky oddelenia životného prostredia hlavného mesta navrhli rôznorodú, farebne vyváženú skladbu rastlín, ktorá pozostáva z rákosovej trávy, zimozeleňa s plnými otvorenými fialovými kvetmi, bršlenu japonského, huechery s bielym kvetom, bergénie so zvončekovými ružovými kvetmi či tradičných červených begónií.

Plochu na miestach, kde už tráva nerástla, doplní aj čerstvá výsadba trávnika. Ku koreňom rastlín prisypávajú aj zmes mykorhíznych húb, ktoré sa stanú pre rastliny akousi mini zásobárňou vody. Tieto špeciálne huby vodu nasiaknu z okolia a držia ju pri korienkoch rastlín, na ktorých rastú.

Rastliny potrebujú nielen pravidelnú vlahu a starostlivosť, ale aj ohľaduplnosť okoloidúcich a návštevníkov mesta. Príďte sa pokochať zelenou oázou na "Hviezdku" aj sami.

​(ivk)

Páčil sa vám článok?