Hradný kopec vtedy a dnes: Predtým štvrť chudoby, čoskoro exkluzívna adresa s bytmi za státisíce

6.11.2022

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Mnohí Bratislavčania si dodnes pamätajú na domčeky v zaniknutých štvrtiach Vydrica a Zuckermandel pod Bratislavským hradom, ktoré sa rozprestierali od Vodnej veže až po starý židovský cintorín pri tuneli. Porovnajte si dva pohľady na hradný kopec z petržalskej strany Dunaja.

Na úvodnej fotografii sú niektoré domy zaniknutej Vydrice, kde nachádzali azyl žobráci, tuláci, kartári, hazardní hráči a, pravdaže, dámy, ktoré vedeli potešiť lodníkov, rybárov či iných návštevníkov. Príbeh tejto mestskej štvrte s pochybnou povesťou sa skončil už pred desaťročiami. Vydrica úplne zanikla v rámci asanácie Podhradia a v súvislosti s výstavbou príjazdových komunikácií na Most SNP v rokoch 1960 – 1970. „Likvidácia Podhradského nábrežia, Zuckermandlu a západnej časti Vydrice sa zavŕšila po roku 1965, okolo roku 1970 všetky domy na Vydrici zbúrali,“ pripomína Anton Baláž v knihe Vydrica historická – hriešna Vydavateľstvo Marenčin PT).

Na mieste niekdajších osád Vydrica a Zuckermandel dnes vyrastá noblesná štvrť s bytmi vysokého štandardu, ktoré sú už dlhšie v predaji. Podľa cien, ktoré zverejnil developer, je zrejmé, že takúto kúpu si môžu dovoliť len majetní ľudia. Napríklad v budove V2B (bližšie k Mostu SNP) zaplatíte za jednoizbový byt s celkovou výmerou 22,10 m²  viac ako 250-tisíc eur, v prípade trojizbového s celkovou výmerou 67,40 m²  už suma presahuje pol milióna eur a pri celkovej výmere 124,20 m²  je aktuálna cena trojizbového bytu viac ako milión eur. 

Porovnajte si pohľad na hradný kopec z Petržalky pred desiatkami rokov a dnes:

Zdroj: vtedy.tasr.sk

​Pôvodné domčeky sú dávno minulosťou.

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny, 2022

Pod hradom vzniká exkluzívna štvrť.

Autori projektu novej Vydrice pritom ubezpečujú, že túto jedinečnú lokalitu historického centra na brehu Dunaja si nebudú užívať len jej noví obyvatelia, prístupná bude pre široké sociálne skupiny ľudí. Ráta sa i so spoločensko-kultúrnou funkciou novej štvrte či s remeselnou uličkou, vzniknúť tu má živý verejný priestor, ktorý okrem posedení v reštaurácii či kaviarni ponúkne aj rôzne možnosti trávenia voľného času.

(ac)

Páčil sa vám článok?