V čom je problém? Po 15 mladých duboch v Horskom parku vyschli aj vysadené stromčeky v Ružinove

18.6.2021

Zdroj: BN

Páčil sa vám článok?

Pamätáte sa na „kauzu“ spílených dubov v Horskom parku? Bolo to v polovici mája, keď bratislavský primátor Matúš Vallo požiadal o pomoc aj políciu, aby odhalila vandala – napokon sa zistilo, že stromy odstránil subdodávateľ mesta pre arboristiku, pretože vyschli. Stromčekom sa však nedarí ani v Ružinove. Zisťovali sme, v čom je problém.

V prípade Horského parku išlo o druh dub letný, ktorý dalo hlavné mesto vysadiť vlani na jar pozdĺž hlavnej promenády medzi horárňou a depom trolejbusov. Odborníčka zo sekcie životného prostredia magistrátu po preverení vypílených stromov konštatovala, že išlo o jedince, ktoré nebolo možné zachrániť. Aby sa náhradné dreviny lepšie uchytili, dodávateľ mal na vlastné náklady urobiť presvetľovacie orezy priľahlých veľkých stromov.

Rovnako počas minuloročnej jari boli vysadené aj mladé stromy popri chodníku na Súmračnej ulici v Ružinove, v tomto prípade ide o druh Fraxinus ornus Mecsek. „Pozdĺž chodníka som narátala osem týchto stromčekov, z nich je však šesť úplne suchých, ujali sa len dva,“ upozornila nás Bratislavčanka Anna. „Všimla som si, že nemajú zavlažovacie vaky, možno preto vyschli.“

Zdroj: BN

Šesť mladých stromčekov vysadených popri chodníku na Súmračnej vyschlo.

Mestská časť Ružinov však tvrdí, že stromy boli od začiatku problematické, a to napriek starostlivosti a pravidelnému polievaniu. „Problém nebol v tom, že by nemali zavlažovacie vaky, ani celkovo s údržbou. Na jeseň minulého roka sme stromy kontrolovali. Opätovne zase na jar 2021, kedy sme zistili, že nie sú vyrašené, čo sme riešili s dodávateľom,“ uviedla pre náš web banoviny.sk Adela Vavrušová z komunikačného oddelenia.

Zdroj: BN

​Z ôsmich stromov vysadených na jar 2020 sa ujali len dva.

Problém podľa nej teda vznikol napriek správnemu postupu po vysadení a napriek vhodnej starostlivosti. „Skôr to naznačuje, že išlo o chybný rastlinný materiál, čo znamená, že bol problém v stromoch samotných. Zmluva je nastavená tak, že prvé tri roky má kompletnú zodpovednosť za stromy dodávateľ, takže sa to bude riešiť v rámci reklamačného procesu a na jeseň vysadia nové,“ uzavrela Adela Vavrušová.

(ac)

Páčil sa vám článok?