FOTO: Takto zničil veľký požiar pred prvou svetovou vojnou domy v bratislavskom podhradí

15.6.2021

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

Páčil sa vám článok?

Na facebookovej stránke Bratislava na starých fotografiách sa najnovšie objavili fotografie dokumentujúce rozsiahly požiar z roku 1913, ktorý zachvátil veľké množstvo domov nachádzajúcich sa v bratislavskom Podhradí. Do tla vtedy zhoreli najmä strechy domov v židovskej štvrti, ale oheň sa rozšíril aj na vzdialenejšie ulice a pomôcť museli prísť aj hasiči z Viedne.

"Bola to taká typická lenivá jarná prešporská sobota. Na takmer ľudoprázdne ulice geta pražilo slnko. Po výdatnom šábesovom obede väčšina jeho obyvateľov spala, niektorí sa doma modlili perek, iní sa popri zavretých obchodoch nenáhlivo uberali do ktorejsi z početných malých modlitební. V širokých dvoroch bolo tiež vidno hlúčiky, diskutujúce o živote kehily (židovskej obce). Zvyšok mesta bol na tom podobne – dychtivo sa čakalo najmä na otvorenie brán kina Urania, kde sa mal premietať film s hviezdnou Astou Nielsenovou. Sobotnú idylu prerušilo päť minút po štrnástej hlásenie, že v okolí Dómu sa rozhorel väčší požiar. Podal ho paradoxne policajt, ktorý mal službu na dunajskom moste. Vypuknutie požiaru si vôbec nevšimli na policajnej strážnici s hlásnou stanicou, ktorá bola v bezprostrednej blízkosti geta. Nezbadal ho ani hlásnik na Michalskej veži, hoci bola vtedy ideálna viditeľnosť. Aj keď hasiči dobehli na miesto už o šesť minút, požiar bol v dôsledku teplého južného vetra, dusna a drevenej konštrukcie domov už v plnom prúde. Keďže Dobrovoľný hasičský zbor disponoval iba ručnými striekačkami, nemal šancu ho uhasiť," opísali na základe historických zdrojov veľký požiar v podhradí na internetovej stránke Bratislavské rožky. 

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​Vďaka nápisu na tejto historickej fotografii poznáme presný dátum, kedy bola snímka urobená. V pozadí určite spoznávate Dóm svätého Martina, ktorý zostal pred ničivým ohňom uchránený.

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​Aj tento záber dokumentuje rozsiahlosť požiaru, ktorý pripravil veľa ľudí v podhradí doslova o strechy nad hlavami...

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

Ani pravoslávny chrám svätého Mikuláša, našťastie, nebol ohňom poškodený...

"Požiar v roku 1913 priniesol veľkú skazu Židovskej ulice, ktorá bola považovaná za veľmi živú, ale aj špinavú ulicu. Palóczi po požiari navrhol využiť zlý stav domov a o čosi vyššie nad Židovskou naplánoval vznik osem metrov širokej ulice. Napojiť ju chcel na Zámockú, ktorá sa mala rozšíriť. Vznik novej ulice ospravedlňoval nutnosťou zriadiť hygienicky vyhovujúce bývanie. Jeho plán však narazil na odpor, pričom oponenti sa obávali schudobnenia už tak ohrozených obyvateľov Podhradia. Mestskí poslanci zámer nakoniec schválili, bolo to však v roku 1914. Pre vypuknutie vojny k jeho realizácii nikdy nedošlo," uviedli administrátori FB stránky Bratislava na starých fotografiách k zverejnenej sérii snímok urobených po obrovskom požiari pred 108 rokmi...

Ešte viac detailnejších informácií o ohnivej skaze nájdete aj v našom staršom článku:

​(ars)

Páčil sa vám článok?