FOTO: Ako to vyriešili? Boli sme sa pozrieť, ako si reštaurácie poradili s novými pravidlami pre terasy

27.11.2020
0
Eurovea Primi terasa

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Od piatka 27. novembra platia na Slovensku nové pravidlá pre fungovanie terás reštaurácií. Po novom musia byť minimálne z jednej strany otvorené. Mnohí ich majitelia totiž v zúfalej snahe o záchranu výsledkov svojej niekoľkoročné práce zákaz podávania jedál v interiéri riešili doteraz tak, že celú vonkajšiu terasu jednoducho uzavreli a jedlá a nápoje servírovali tu.

Nové pravidlá pre reštaurácie určila vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR. "Vyhláškou sa spresnila definícia exteriérových častí prevádzky, v ktorých je povolené podávanie pokrmov a nápojov. Pod exteriérovou časťou prevádzky sa rozumie priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený krátkodobými či dlhodobými konštrukciami maximálne z troch bočných strán," priblížil Marek Eliáš z  ÚVZ SR.

My sme sa boli pozrieť, ako si s novým nariadením reštaurácie poradili. Uzavreté terasy sme v Bratislave mohli doteraz vidieť najmä na dvoch miestach. Na nábreží Dunaja pri nákupnom centre a na Hviezdoslavovom námestí.

Reštaurácie, ktoré v dnešnej dobe doslova zúfalo bojujú o prežitie, sa so situáciou vyrovnávajú tromi spôsobmi. Časť má terasy iba otvorené, pre tie sa veľa nezmenilo. Problémom však je, že v súčasnosti ich terasy zväčša zívajú prázdnotou.

Ako sme sa presvedčili, väčšina podnikov s uzatvorenými terasami sa s novou situáciou vyrovnáva čo najefektívnejšie tak, aby dodržali nový predpis. Zo štyroch strán terás sme videli otvorené tie najkratšie, aby bol únik tepla čo najmenší. A neraz sú priamo pri otvorenej stene vyhrievacie zariadenia, zeleň či iné prvky, aby nedochádzalo k veľkému úniku tepla.

FOTOGALÉRIA:

Našli sme však aj podniky, a nebolo ich málo, ktoré svoje terasy ešte novému predpisu neprispôsobili a terasy majú uzavreté rovnako ako dotetaz. 

Zdroj: ms

Jedno z riešení. Jedna stena je otvorená, ako káže predpis. Zeleň môže zmierniť únik tepla. 

Zdroj: nc

V tomto podniku v Petržalke jednu zo stien terasy odstránili, vo vnútri kúsok za ňou je však drevená priečka, ktorá čiastočne izoluje interiér. 

Zdroj: ms

Napríklad podnik Baudelaire, v ktorom začal svoju koronaanabázu poslanec Berka, má terasu úplne otvorenú, keďže na tejto ulici ani inú možnosť nemá. Na návštevnosti to však vidno. 

K situácii sa vyjadril dnes aj hlavný hygienik Ján Mikas. "Snažíme sa prijímať nariadenia tak, aby sme minimalizovali epidemiologické riziko a zároveň umožnili prevádzku v rámci možností, ak sa ale neustále budú objavovať prípady obchádzania nariadení, je ťažké vôbec nastaviť tie opatrenia,“ vysvetlil s tým, že nejaké otváranie reštaurácií v najbližšej dobe očakávať nemožno. „Ak sa súčasné opatrenia nebudú dodržiavať a epidemiologická situácia sa nebude zlepšovať, nemožno hovoriť o otváraní." 

(ms, nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie