Staré Mesto pokladá Kultúrne leto na nábreží napriek obmedzeniam za vydarené

10.11.2020

Zdroj: FB Staré Mesto - srdce Bratislavy

Páčil sa vám článok?

Na novembrovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava-Staré Mesto sa hodnotilo aj Staromestské kultúrne leto na nábreží 2020. Prvý ročník bol, napriek ťažkému obdobiu a obmedzeniam súvisiacim s pandémiou, úspešný a navštevovaný.

"Staré Mesto má ambíciu usporadúvať Kultúrne leto na nábreží každoročne. Prvý ročník sa konal v ťažkých časoch, napriek tomu dopadol veľmi dobre, Rázusovo nábrežie ožilo a séria kultúrnych podujatí doplnila už tradičné Staromestské kultúrne leto,“ povedala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Staromestské kultúrne leto usporadúva Mestská časť Bratislava -Staré Mesto už roky. Letné kultúrne podujatia a voľnočasové aktivity sú obľúbené a už tradične mimoriadne vyhľadávané. Konajú sa predovšetkým Hviezdoslavovom námestí, v Zichyho paláci, v Pistoriho paláci a Medickej záhrade.

V tomto roku sa rozšírilo až na Rázusove nábrežie. Priestor na kultúrne aktivity sa tým zväčšil a počet zúčastnených umelcov sa zvýšil a mestská časť verí, že sa jej podarilo založiť novú tradíciu – Staromestské kultúrne leto na nábreží. Podľa starostky Starého Mesta „vygenerovalo Kultúrne leto na nábreží pre mestskú časť príjem, ktorý bude v roku 2021 investovaný do údržby zelene a výsadby stromov v Starom Meste.“

​Množstvo kultúrnych aktivít sa viazalo na dočasné vyhliadkové koleso, ktoré s týmto zámerom na nábrežie osadené. Decentné bezfarebné osvetlenie, vylúčenie hlasnej hudobnej produkcie a ďalšie podmienky si mestská časť vyrokovala s prevádzkovateľom kolesa ešte pred povolením jeho umiestnenia. Cieľom nebola len nová atrakcia, ale zasadenie objektu do kontextu kultúrneho leta, priamo v kabínkach kolesa boli inštalované fotografie zachytávajúce život v Starom Meste, stalo sa dejiskom vystúpení akrobatických tanečníkov a v jeho bezprostrednej blízkosti prebiehala ďalšia fotografická výstava, koncerty, čítačky a iné podujatia.

Prvý ročník Kultúrneho leta na nábreží 2020 prebiehal od 1. júla do 15. októbra 2020, program bol bohatý a pestrý a korešpondoval s promenádnym nábrežným genius loci Rázusovho nábrežia, s funkcionalistickým Propellerom, Dunajom a blízkym parkom.

Zdroj: FB Staré Mesto - srdce Bratislavy

​Záver kultúrneho leta na Rázusovom nábreží patril inštalácii KUVYT (Robert Mikle), ktorá už priamo pracovala s komunikáciou s okolitým prostredím. Išlo o inštaláciu, ktorá bola súčasťou Bielej noci (pre protipandemické opatrenia išlo o značne úsporný ročník tohto projektu).

(ts)

Páčil sa vám článok?