V nemocnici hrôzy na Zochovej je nezvyčajný ruch: Začali konečne s obnovou zdevastovanej budovy?

17.9.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Ak ste v týchto dňoch prechádzali po Zochovej ulici v Starom Meste, možno ste si všimli nové, nepriehľadné oplotenie areálu bývalej pôrodnice. Znamená to, že sa schátraná budova, kde prišli na svet tisícky Bratislavčanov, začína rekonštruovať?

O obnove legendárnej pôrodnice, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, sa hovorí dlhé roky, no postupne sa z nej stáva ruina. Niekdajšia Fakultná nemocnica predala budovu v roku 2008 a odchádzala naozaj zvláštne, novému majiteľovi zanechala nielen stovky kníh o pôrodníctve, učebné pomôcky pre medikov či chirurgické nástroje, ale aj zdravotné záznamy pacientiek.

Investor rekonštrukcie, architekt Branislav Kaliský,  ešte vlani pre Bratislavské noviny vysvetľoval, že ich projekt brzdí „ulica“ – súčasťou obnovy je totiž aj Zochova ulica, kde viaceré veci neboli doriešené.  „Táto historická ulica je dnes prepchaná parkujúcimi autami z jednej aj z druhej strany. Preto projekt ráta s viacpodlažnou garážou, v ktorej by mohli zaparkovať aj ľudia, ktorí sem prichádzajú z iných ulíc či mestských častí,“ priblížil s tým, že všetci majitelia objektov na Zochovej sú ochotní investovať do obnovy tejto ulice.

Zdroj: Marián Dekan

Bývalá legendárna pôrodnica celé roky chátra.

Nové oplotene areálu, ktoré tu pribudlo minulý piatok, však neznamená, že sa rekonštrukcia zdevastovanej budovy konečne rozbieha. „Zatiaľ robíme sanačné práce a geologický prieskum. Zabezpečujeme stavbu, aby to tu nepadalo, a tiež preto, aby sem nechodili ľudia, ktorí tu nemajú čo hľadať,“ vysvetlil Branislav Kaliský. Bývalá pôrodnica je totiž vďačným objektom nielen pre urbexerov a lovcov duchov, ale tiež rôznych asociálov.

Zdroj: Marián Dekan

​Nové oplotenie areálu pribudlo minulý piatok.

Podľa Branislava Kaliského mestská časť Staré Mesto aktuálne pripravuje štúdiu ulíc Zochova – Kozia – Podjavorinská a to je to posledné, na čo čakajú, aby mohli začať s väčšími prácami. „Potrebujeme vedieť, ako sa vyvinie doprava v tejto lokalite, čo by malo byť jasné už o niekoľko dní,“ dodal.

(ac)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie