Ako sa vám páči? Kostol Najsvätejšej Trojice premaľovali na bielo, zisťovali sme dôvod

16.9.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Viacerých Bratislavčanov zaskočil pohľad na vynovený Kostol Najsvätejšej Trojice na Župnom námestí. Farebnosť fasády tejto vzácnej barokovej pamiatky sa totiž zmenila - namiesto žlto-oranžovej je biela. Pamiatkari presviedčajú, že to má svoje opodstatnenie.

„Ako rodený Bratislavčan som absolútne sklamaný z nového farebného riešenia vynovenej fasády Kostola sv. Jána z Mathy (Trojička). Jednotnou bielou farebnosťou, bez akýchkoľvek iných odtieňov na zvýraznenie architektonicky zaujímavých prvkov, bola fasáda farebne zglajchšaltovaná, a teda vizuálne znehodnotená,“ napísal nám čitateľ Patrik.

Nie je sám, ktorému sa zmena farebnosti nepáči, istý pán dokonca vyhlásil, že do „premaľovaného“ kostola odmieta chodiť...

Metodička Krajského pamiatkového úradu v Bratislave Natália Ferusová vysvetľuje, že zmena farebnosti má svoje opodstatnenie, viaceré bádania v minulosti ukázali, že pôvodná farba tejto barokovej pamiatky bola práve biela. „Potvrdil to výskum v roku 1997, aj ďalší výskum v roku 2013,“ uviedla pre Bratislavské noviny. Zároveň priznala, že zvažovali nad zvýraznením pilastrov napríklad okrovou farbou, napokon sa však priklonili k tomu, že zachovajú originálnu, teda pôvodnú farebnosť. Je presvedčená, že kostol na Župnom námestí teraz pôsobí monumentálnym dojmom v zmysle princípov barokovej architektúry.

„Aj iné barokové stavby, resp. barokovo upravené fasády starších stavieb sú biele, napríklad bratislavský Hrad či Kaplnka sv. Jána Almužníka, ktorá patrí k našim najvýznamnejším barokovým pamiatkam,“ dodáva odborníčka.

Fasáda Kostola Najsvätejšej Trojice sa v minulosti obnovovala viackrát, naposledy v roku 2002 (okrem aktuálnej obnovy), s výsledkom žlto-oranžového riešenia však pamiatkari neboli spokojní.

Zdroj: Shutterstock

​Kostol sv. Petra vo Viedni, ktorý bol predlohou nášho Kostola Najsvätejšej Trojice.

Kostol začala stavať rehoľa trinitárov v roku 1717 podľa vzoru Kostola sv. Petra vo Viedni od rakúskeho barokového architekta Johana Lukasa von Hildebrandta, vysvätený bol v roku 1725. Fasáda viedenského Peterskirche je dvojfarebná, ale kontrast farieb je oveľa jemnejší ako mala donedávna naša Trojička.

(ac)

Páčil sa vám článok?