Namiesto električiek: Kolóny popri rekonštruovanej radiále môžete obehnúť na ružových bicykloch

17.9.2020
0

Zdroj: Rekola

Páčil sa vám článok?

Nová bikesharingová spoločnosť Rekola, ktorej bicykle v meste spoznáte podľa ružovej farby, spúšťa projekt náhradnej bicyklovej dopravy za električky do Karlovej Vsi a Dúbravky. "Namiesto hodiny v zápchach bude cesta trvať už iba 15 minút," avizuje spoločnosť.

Ružové bicykle by mali nahradiť električkovú dopravu až do konca výluky, ktorá potrvá pravdepodobne do 26. októbra. 

Spoločnosť pozdĺž celej električkovej trati pripravila 18 staníc na požičiavanie ružových bicyklov, ktorými si môžu miestni skrátiť cestu do práce či škôl. Takmer celý úsek by mal byť vedený po oddelených cyklotrasách alebo miestnych komunikáciách s minimálnou premávkou áut.

Vyťaženú trasu bežne obsluhujú veľkokapacitné električky. V týchto mesiacoch však prebieha kompletná rekonštrukcia električkovej trate a v úseku sa tvoria každý deň aj viac ako hodinové zápchy, v ktorých uviaznu každý deň aj autobusy náhradnej dopravy X5.

"Pozdĺž celej električkovej trate sme umiestnili desiatky ružových bicyklov, ktorými sa budú dať zápchy jednoducho obísť po oddelenej cyklotrase na nábreží Dunaja. Cestovanie z Karlovej Vsi do centra mesta sa skráti z hodiny iba na 10-15 minút. Bicykle sú označené presne tak ako aj autobusy náhradnej dopravy, ako linka X5," prezradil hovorca spoločnosti Martin Žarnovický. 

“Náhradná bicyklová doprava je podľa mňa najoriginálnejší a najprínosnejší projekt tohtoročného európskeho týždňa mobility. Teší ma, že bicykle v Bratislave už nebudú vnímané iba ako športová aktivita na voľný čas, ale stanú sa reálnym dopravným prostriedkom,” povedal na margo náhradnej bicyklovej dopravy Peter Klučka, národný cyklokoordinátor ministerstva dopravy.

​Stanice na požičiavanie bicyklov budú umiestnené napr. v oblasti River parku, v okolí Riviéry, pred školami, domami kultúry, miestnom úrade a obchodných centrách v blízkosti električkových zastávok. "V prvej fáze sme pripravili celkovo 18 staníc a v spolupráci s magistrátom hlavného mesta budeme hľadať ďalšie lokality, kde by bolo možné pripraviť ďalšie stanice pre bicykle. Všetky stanice nájdu cestujúci v mobilnej aplikácii Rekola. Bicyklom sa potom bude dať odviezť buď k tunelu pod hradom alebo cestovať priamo až do centra mesta, Ružinova, Nového Mesta či do Petržalky," vysvetlil Žarnovický. 

Zdroj: Rekola

​Aby spoločnosť poskytla obyvateľom Karlovej Vsi dostatočnú kapacitu, v týchto dňoch rozširujú flotilu bicyklov ao 50 %. V meste sa čoskoro objaví až 300 odľahčených bicyklov s prevodovkou pre jazdy do kopca.

Ružový bicykel sa bude dať požičať cez mobilnú aplikáciu Rekola. Jedna jazda bude stáť štandardne 1 euro, avšak pre pravidelných cestujúcich si prichystali aj zvýhodnenú električenku na bicykel. Na celý mesiac bude stáť deväť eur, pri každodennom cestovaní by tak stála jedna jazda v prepočte iba 15 centov. Držitelia karty MultiSport budú mať cestu tam aj späť zadarmo.

Rekola (z českého výrazu kolo pre bicykel) začali fungovať pred niekoľkými rokmi ako malý komunitný projekt s nadšencami, ktorí v Prahe skupovali od ľudí nepoužívané staré bicykle. Po nociach ich zadarmo opravovali a následne umiestňovali do ulíc mesta, aby si nimi mohli ľudia skrátiť cestu do práce či do školy. Aby sa bicykle nekradli, nadšenci ich prefarbovali na ružovo.

Projekt recyklovaných kol (bicyklov) - Rekol sa stal okamžite tak populárnym, že sa postupne rozšíril do ďalších českých miest, pripájali sa ďalší dobrovoľníci, až začal byť využívaný natoľko, že spoločnosť začala namiesto starých bicyklov nakupovať moderné odľahčené modely. Dobrovoľníci tak vytvorili dopravný systém, ktorí ročne využije viac 700-tisíc cestujúcich. 

Ružov

​Od septembra 2020 sa Rekola rozšírili aj do Bratislavy, kde chcú naučiť ľudí cestovať bicyklami namiesto áut. 

(ms) 

Páčil sa vám článok?