VIDEO: V Bratislave pribudli ďalšie zdieľané bicykle - nielen cena za jazdu vás prekvapí

7.9.2020

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Prvých sto ružových bicyklov v rámci projektu tzv. bicyklovej MHD je oddnes k dispozícii záujemcom v Bratislave, ďalšia stovka pribudne v nasledujúcich dňoch. Ako si bicykel požičiate a čo vás prekvapí ako prvé?

Nové zdieľané bicykle Rekola, ktoré poskytli Bratislavčanom nadšenci z Česka,  majú pomôcť v lokalitách, kde je dopravná situácia najhoršia. Nájdete ich najmä v širšom centre mesta, pri Hlavnej stanici aj pri železničnej stanici Vinohrady, na autobusovej stanici, v Novom Meste, v Petržalke a v časti Ružinova aj Karlovej Vsi. Neskôr budú pribúdať bicykle v ďalších mestských častiach.

„V Karlovej Vsi, kde je dopravná situácia v súvislosti s rekonštrukciou električkovej radiály kritická, ľudia do práce cestujú aj viac ako  hodinu, takže pre nich by sme chceli v budúcnosti ponúknuť ešte viac bicyklov. Cesta do mesta je pre takéhoto cyklistu príjemná, ide po oddelenej cyklotrase na nábreží Dunaja,“ dopĺňa hovorca spoločnosti Rekola Martin Žarnovický.

Za jednu 30-minútovú jazdu zaplatíte 1 euro, za štyri jazdy 2 eurá (teda 50 centov za jazdu) a za 9 eur si môžete kúpiť mesačné predplatné na neobmedzený počet jázd (počas prvého týždňa je mesačné predplatné zlacnené na 4,50 eura). Navyše, držitelia karty Multisport majú bicykle dvakrát denne na hodinu úplne zadarmo.

Kam sa môžete dostať na bicykli za polhodinu, teda za 1 euro? „Napríklad z Dúbravky až do centra, na autobusovú stanicu,“ tvrdí Žarnovický s tým, že je to určite reálne, odskúšali si to.

Zdroj: Matúš Husár

Ružový bicykel odparkujete pri ktoromkoľvek cyklostojane v meste.

Okrem ceny vám bude vyhovovať aj to, že ružové bicykle môžete odložiť pri ktoromkoľvek z existujúcich 250 cyklostojanov v meste (ich mapu nájdete v aplikácii). „Nechceli sme zaberať verejný priestor budovaním ďalších miest na parkovanie bicyklov,“ zdôvodňuje hovorca spoločnosti.

Nemalo by to však dopadnúť tak ako so zdieľanými zelenými e-kolobežkami, ktoré mnohí ľudia odložia, kde im práve napadne. „Po ukončení jazdy nám užívateľ pošle fotografiu miesta, kde bicykel odložil. Kontrolovať to bude pracovník osobitne na to určený,“ dodáva Žarnovický.

Jazdu na ružovom bicykli sme si vyskúšali aj my. Ocenili sme, že nie sú také ťažké, majú totiž špeciálne odľahčený rám, takže si na cestu môžu trúfnuť aj menej zdatní cyklisti. Všetky sú vybavené prevodovkou na jazdu do kopca, vpredu nechýba košík na odloženie tašky. Chvíľu sme si však zvykali na brzdenie: predná brzda funguje na „páčku“, ale zadné koleso brzdíte pedálom. Hoci sme si z detstva pamätali, že rovnakým spôsobom sme brzdili staré bicykle, chce to chvíľu, kým prestanete hľadať „páčku“ na ľavom riadidle. 

Zdroj: Matúš Husár

Zámka sa odblokuje po naskenovaní QR kódu na bicykli.

Ružový bicykel si požičiate jednoducho:

1. Stiahnete si mobilnú aplikáciu Rekola, kde sa zaregistrujete a nahráte platobnú kartu.

2. Mobilom naskenujete QR kód na bicykli, čím sa odblokuje zámka a môžete vyraziť na cestu.

3. Stojan, kde môžete bicykel odložiť, nájdete na mape v mobilnej aplikácii. Po odstavení bicykla zatlačíte na zadnom kolese páčku elektronickej zámky a bicykel sa zablokuje.

4. Firma bude kontrolovať či ste bicykel vrátili správne a či neprekáža chodcom. Po zamknutí vás aplikácia vyzve, aby ste bicykel pre kontrolu odfotili. Po vrátení sa vám stiahne čiastka za pôžičku automaticky z platobnej karty.

Bicykle Rekola budú fungovať nonstop 365 dní v roku, teda aj v zime.

(ac)

Páčil sa vám článok?