VYSKÚŠALI SME Nový street food v Bratislave láka na rôzne špeciality, no odišli sme hladní

28.6.2020
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Ani nie dva týždne funguje na Poľnej ulici v Starom Meste trvalá street food zóna a už ju objavilo množstvo fanúšikov trendových jedál. Škoda, že na rôznych špecialitách si môžeme pochutnávať iba od 11. do približne 17. hodiny. Ale to nie je jediný problém.

Trvalý staromestský street food doslova oživil nenápadnú uličku medzi Medickou záhradou a Ondrejským cintorínom. Stánky s jedlom či nápojmi tu síce boli aj predtým, no ponuka rôznych špecialít je teraz oveľa pestrejšia. Tešili sme sa napríklad na švajčiarsky tradičný raclette, ktorý majú vo viacerých verziách v cene od 5 do 8 eur – klasický raclette syr s grilovanými zemiakmi, ale aj raclette syr s batatmi či hovädzím mäsom. Až dvakrát sme však mali smolu.

Vo štvrtok bol stánok zatvorený už po druhej popoludní, pretože všetko jedlo vypredali a nepochodili sme ani na druhý deň v piatok, hoci sme sa na Poľnú ulicu zámerne vybrali hneď po dvanástej. „Všetok syr sa minul, ďalší nám privezú asi o hodinu,“ vysvetľoval predajca. A ak neprivezú, opäť zatvorí skôr. Odporučil nám prísť radšej v sobotu po 14. hodine, malo by byť vraj menej ľudí...

Zdroj: Matúš Husár

Švajčiarska tradičná špecialita so syrom raclette sa raz-dva vypredala.

Najdlhší rad sa však tvoril pred stánkom Kalifornan Bistro, kde si dáte naplniť misku podľa vlastného gurmánskeho výberu. Čakanie sme odhadli na dvadsať minút (fastfood nie je vždy „fast“), no už po piatich minútach sme to vzdali. Odradilo nás, keď sme začuli, že niektorá z príloh je iba „al dente“, lebo nestíhajú variť. Ani tu sme sa teda v piatok nenajedli. Ale deň predtým sme si celkom bez čakania kúpili Kurací bowl (misku).

Zdroj: Nikola Čukanová

Kurací bowl - miska chutila výborne.

V čase nášho príchodu vo štvrtok o pol tretej popoludní  už mali niektoré prísady či šaláty vypredané, a tak sme vyberali z toho, čo zostalo. Základ do misky býva väčšinou rovnaký (ryža, cícer alebo kuskus), nasledujú prísady a šalát (tie sa obmieňajú) a na záver si môžete vybrať zo 7 druhov omáčky. Ako základ sme si zvolili kuskus, nasledovali prísady glazovaná mrkva, hráškové pyré, potom šalát, ružičkový kel a granátové jablko, coleslaw, cestoviňák, a zakončili sme medovo-horčicovou omáčkou. Všetky chute ladili v dokonalej symbióze. Každá prísada bola veľmi dobre dochutená a porcia misky je dosť veľká, najete sa dostatočne. Cena za kurací bowl je 5,50 eura.

Zdroj: Matúš Husár

Na burrito sme mali šťastie - brali sme z posledných kúskov.

Počas piatkového testovania sme sa však dostali k jedlu iba v stánku Burrito Fellas. Kúpili sme si dve burritá s kuracím mäsom (po 7 eur) a jedno s hovädzím mäsom (8 eur), za guacamole sa pripláca 1,50 eura. Mali sme šťastie, brali sme z posledných kúskov, ani nie o 20 minút všetko vypredali, a to bolo ešte len pred jednou hodinou popoludní. „Pripravili sme 60 porcií a tie sa minuli,“ dozvedeli sme sa od predajcu, ktorý nás odkázal na ich kamennú prevádzku. Burrito však nesklamalo, najmä kuracie bolo výborne ochutené a mäso zo stehna šťavnaté, mäkké. S hovädzím burritom sme boli spokojní menej, chuť nebola taká výrazná, pridaný syr čedar sme takmer necítili.

​Jedlo sa veľmi rýchlo vypredalo aj o pár metrov ďalej, v modrom autobuse Uličník. V piatok boli už okolo pol jednej z ponuky vyškrtnuté grilované kuracie prsia (5,50 eura) a kotlíkový guláš (4 eurá) a kým sme sa spamätali, „zmizlo“ úplne všetko, aj grilované bravčové karé či grilovaný hermelín na šaláte. Mohli sme si dať akurát posledné dva kúsky bublaniny po 1,50 eura (nepochybujeme, že boli chutné, ale ako obed sa nám nehodili) a tiež kávu či limonádu.

FOTOGALÉRIA:

​Mimochodom, špeciálny stánok s vynikajúcou kávou, ku ktorej vám ponúknu nielen kravské, ale aj rastlinné mlieko, mandľové alebo kokosové, sme v piatok vôbec nevideli otvorený. Možno otvorili neskôr, po našom odchode... 

Zdroj: Matúš Husár

Aj špeciality z ponuky modrého autobusu sa rýchlo vypredali. 

Na Poľnú ulicu sme sa v piatok vybrali ôsmi, no napokon sa tu najedli len traja z nás. Štvrtý kolega si kúpil kebab v stánku na vedľajšej ulici za 3,30 eura a ostatní odchádzali hladní, keďže bufety s jedlom, o ktoré mali záujem, boli už o dve hodiny po otvorení „vyjedené“. Na jednej strane je to  jasný úspech - znamená, že ľudia si na novú street food zónu rýchlo zvykli a jedlo im chutí. Ak sa sem však vyberiete z opačného konca mesta, príďte radšej hneď po jedenástej, keď sa bufety otvárajú, aby ste neodišli naprázdno.

Zdroj: Nikola Čukanová

Na Poľnej ulici si môžete kúpiť aj čerstvé bylinky alebo ovocie či zeleninu. Za kilogram hrášku sme síce zaplatili až 8 eur, ale bol vynikajúci.

(ac, nc)

Páčil sa vám článok?

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb a zobrazovať relevantnú reklamu. Zobraziť viac informácií. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.