AJ TAKÁ BOLA BRATISLAVA: Na Firšnáli robili šou cirkusanti aj motorkári

8.3.2020
0

Zdroj: Eva Szakálová

Páčil sa vám článok?

Koľkí z mladšej generácie tušia, čo bol Firšnál? Dnes sa nazýva Námestie slobody, pred rokom 1989 to bolo Gottwaldovo námestie, no naplno žilo najmä v časoch, keď sa tu krútili kolotoče, ľudí zabávali cirkusanti, ale aj motorkári svojou šialenou jazdou.

Obrovské námestie v rokoch, keď sa mu hovorilo Firšnál (z nemeckého slova Fürstenallee – Kniežacie stromoradie), nebolo dláždené, všetko sa dialo na udupanej zemi. Hrávali sa tu bábkové divadlá, nechýbali cirkusanti či rôzne atrakcie pre deti.

Bratislavčanka Eva Szakálová, ktorá nám poslala fotografiu námestia z roku 1956, má takúto spomienku: „V povojnových rokoch Prešpuráci chodievali za zábavou na Firšnál, kde veľmi často hosťovali kolotočiari. Bolo tam ruské kolo, hojdačky, ringlšpíl, strelnica aj bludisko, niekedy prišla i veštica. Pamätám sa na úžasný zážitok, keď na Firšnáli postavili vysoký a široký valec. My diváci sme stáli na ňom hore ako na balkóne a  motorkári dole začali túrovať svoje mašiny. A potom poď ho hore-dole po kolmej stene dookola! Dve proti sebe a nezrazili sa.“

Máte aj vy zaujímavú fotografiu či spomienku na niekdajšiu Bratislavu? Pošlite nám ju na mail redakcia@banoviny.sk alebo poštou na adresu Bratislavské noviny, Ivanská cesta 2D, 821 04 Bratislava.

(ac, fotografia uverejnená so súhlasom autorky Evy Szakálovej)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie