Svedok o požiari a výbuchu v Starom Meste: Takto sa to stalo

17.1.2020
0

Zdroj: Marek Novák

Páčil sa vám článok?

V bratislavskom Starom Meste na Bartókovej (vchod z Mozartovej) ulici dnes došlo v jednom z bytov k výbuchu a rozsiahlemu požiaru. Ozval sa nám svedok, pán Marek Novák, ktorý je zároveň zástupcom vlastníkov bytov susedného domu. Priebeh udalosti nám dosť detailne opísal.

"Ako obyvateľ a zástupca vlastníkov susedného bytového domu som bol dnes, dňa 17.1.2020 od cca 12:17 svedkom požiaru v bytovom dome Mozartova 27. Nakoľko som zachytil v médiách aj nepravdivé informácie, posielam Vám opis a dokumentáciu udalostí, ktorých som bol svedkom, " vysvetľuje pán Novák. 

"O cca 12:16 som cez zatvorené okná započul pomerne silný výbuch. Otvoril som okno a zbadal silný dym z balkóna susedného bytového domu. Okamžite o 12:17 som volal hasičov na č. 150. Ložisko požiaru bolo na balkóne bytu na 1. poschodí zo strany Bartókovej ulice. Hasiči na miesto dorazili cca 12:26. Výbuch vymrštil sklo, trosky a predmety do vzdialenosti cca 30 m na ulicu Bartókova a rozbil aj okná auta stojaceho pod bytovým domom cca 20 m od neho. Majiteľa pubu na prízemí Mozartovej 27 duchaprítomne napadlo uzavrieť prívod plynu do celého domu, čo sa ukázalo ako veľmi rozumný krok. Žiadali sme tiež obyvateľov daného vchodu, aby zazvonili všetkým susedom a nedošlo k ohrozeniu na zdraví nebezpečným dymom. Záchranné zložky evakuovali a ošetrili obyvateľov, ktorí sa nadýchali splodín z horenia," opisuje. 

Zdroj: Marek Novák

"Podľa bezprostredných informácií, ktoré som počul priamo od aktérov - v predmetnom byte ako podnájomníci na 1. poschodí býval pár. Muž podľa svojich slov vynášal riedidlo na balkón, ktoré mu vypadlo a vylialo sa. Prišlo do kontaktu s elektrickými žiarovkami (pravdepodobne vianočné osvetlenie) a nasledoval výbuch a požiar. Detailnejšie príčiny budú určite predmetom vyšetrovania. Muž utrpel menej závažné popáleniny. Obyvatelia celej bytovky boli evakuovaní, v niektorých prípadoch museli hasiči násilne vniknúť do bytov, aby sa ubezpečili, že v nich nie sú osoby v bezvedomí, nakoľko celý dom bol veľmi vydymený," dodáva pán Novák. 

"Plynári po príchode na miesto, obhliadke a meraniach prístrojmi potvrdili, že nešlo o únik či výbuch plynu a ocenili, že bol včas uzatvorený centrálny uzáver plynu.  Byt, v ktorom vznikol požiar má podľa predbežných informácii totálnu škodu. Obyvatelia niektorých ďalších bytov možno nebudú môcť dočasne vo svojich bytoch bývať, pokiaľ ich statici a špecialisti neposúdia ako vyhovujúce na bývanie. Podľa mojich informácii našťastie nedošlo k vážnym ujmám na zdraví obyvateľov," ukončuje pán Novák. 
Zdroj: Marek Novák

(ms) 

Páčil sa vám článok?