K Drobekovi chodili noví občania mesta

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Po prvej svetovej vojne postavili na východnom konci Grösslingovej a Dunajskej ulice, smerom na vtedajšiu Malú či Novomestskú stanicu, niekoľko rozsiahlych obytných blokov. Žili v nich predovšetkým noví občania mesta, ktorí sa prisťahovali z Čiech a Moravy.

Nové obyvateľstvo potrebovalo aj obchody, školy, kultúrne zariadenia, reštaurácie, na aké bolo zvyknuté z pôvodnej vlasti. Pozemok na rohu Dunajskej ulice a Ulice 29. augusta (vtedy Prayova ulica) ostával dlhšie nezastavaný. Vlastne ani nebol celkom prázdny.

Pri ulici (bývalej poľnej ceste do Prievozu) stála nenápadná kaplnka z prvej polovice 19. storočia. Nakoniec tam postavili dvojposchodový nájomný dom s kaviarňou na prízemí. Kaplnku presunuli na pôdu Ondrejského cintorína, kde stojí dodnes medzi cintorínskou rozlúčkovou kaplnkou (teraz kostol gréckokatolíckej cirkvi) a pôvodnou hlavnou bránou cintorína. Jej zariadenie sa však po druhej svetovej vojne stratilo.

Klientela kaviarne, ktorá niesla meno majiteľky Márie Drobekovej, pozostávala pred druhou svetovou vojnou najmä z úradníkov, ktorí bývali v blízkych „českých“ domoch.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?