Na Mostovej bol kedysi zájazdný hostinec

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Objekt na fotografii stojí na Mostovej ulici, na mieste, kde bol už minimálne v 18. storočí zájazdný hostinec. Bol výborne situovaný v blízkosti korunovačného kopčeku uhorských kráľov. Preto aj niesol názov Kőnig von Ungarn resp. Szálloda a magyar Királyhoz.

Hotel sa v 19. storočí zaradil k najelegantnejším v meste. Do podoby, akú vidno na fotografii z roku 1897 ho prestavali okolo roku 1880.

V pôvodnej budove býval v roku 1830 počas korunovácie Ferdinanda V. okrem iných hostí aj skladateľ Felix Mendelsohn Bartholdy s príbuznými. Písal o tom do Berlína svojmu bratovi 27. septembra 1830. Úzka ulička vedľa hotela viedla do dvora za hotelom U zeleného stromu na mieste Carltonu, kde bola konečná stanica konskej železnice.

Hotel bol na začiatku storočia veľmi vyhľadávaný. V zadnej časti budovy je krásna sála, v ktorej sa konali plesy. Hotel premenovali po 1. svetovej vojne na Royal. Po druhej svetovej vojne modernou úpravou znehodnotenú budovu hotela využívali pre iné účely. Naposledy v nej sídlila Dopravná banka a ďalšie inštitúcie, dnes je časť budovy nevyužívaná.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?