Zmení sa to niekedy? Takýto pohľad sa vám naskytne na zastávke pri Hlavnej stanici

4.12.2019
0
Človek bez domova - Hlavná stanica

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Ľudia bez domova v týchto dňoch na ulici trávia prvé mrazivé decembrové dni a noci. Niektorí z nich sa však odmietajú alebo nevedia prispôsobiť základným spoločenským normám, čím robia situáciu sebe, ale aj okoliu ešte zložitejšou. Typickým príkladom je bratislavská Hlavná stanica, kde niekedy nadobudnete dojem, že ste sa ocitli na inom kontinente.

Pre turistov či návštevníkov je Hlavná stanica často prvým kontaktom s našou krajinou. Keď sme ňou však v uplynulých dňoch prechádzali, naozaj to nebol príjemný pohľad. Doslova depresívne však pôsobili priestory električkovej zastávky priamo pod stanicou.Pospávajúci ľudia na lavičkách ležiaci v špine, okolo špina i zápach moču. Jednému z nevládnych ľudí, ktorý mal pravdepodobne zranenú nohu, sa pokúšal poskytnúť prvú pomoc jeden z dobrovoľníkov.

Zaujímalo nás, či je možné túto situáciu, ktorá pretrváva roky, nejako zmeniť a kto je za ňu zodpovedný. Oslovili sme dopravný podnik, ŽSR, políciu, mesto i organizáciu, ktorá sa dlhodobo angažuje v pomoci ľuďom bez domova OZ Vagus.

Železnice od tohto prípadu dávajú ruky preč, keďže električková zastávka už nie je ich priestorom.. "Ľudia bez domova v súčasnosti nemajú možnosť prespávať v priestoroch stanice Bratislava - Hlavná stanica. Priestory stanice sú od 6.12.2017 monitorované strážnou službou," informoval nás hovorca ŽSR Michal Lukáč. "Priestor obratiska električiek nie je v správe ŽSR, ale Hlavného mesta Bratislava," dodal.

Zdroj: nc

​​Problém podľa slov svojej hovorkyne nemôže riešiť ani dopravný podnik, hoci má zastávku ako mestská organizácia vo svojej správe. "DPB, a.s. nemá v kompetencii kontrolu akýchkoľvek priestupkov na zastávkach MHD, " spresnila Adriana Volfová  a odkázala nás na mestskú či štátnu políciu. 

"Pokiaľ ide napríklad o zastávku električiek, nielen títo ľudia, ak sa dopúšťajú priestupku, sú riešení v zmysle zákona. Ide o prípady napríklad porušovania VZN o čistote a poriadku, fajčenie na zastávkach MHD a podobne," vysvetlil nám hovorca mestskej polície Peter Pleva s tým, že priestor - obratisko električiek majú na starosti príslušníci železničnej polície a nie mestská polícia. A ešte dodajme, že pokutovanie ľudí bez domova, ktorí sú úplne nemajetní, sa v praxi míňa akémukoľvek účinku. 

O stanovisko sme požiadali i hovorkyňu bratislavských štátnych policajtov Veroniku Slamkovú. Zaujímalo nás, ako by sa postavili k prípadu na foto vyššie. „Samotné ´ležanie na lavičke obutý´ nenapĺňa znaky žiadneho trestného činu ani priestupku. Posúdenie takéhoto konania je ale vždy individuálne, v závislosti od konkrétneho prípadu," informovala nás. 

Zdroj: nc

Magistrát zas upozorňuje, že jednou z príčin tohto problému môže byť i chýbajúca nocľaháreň v Starom Meste. "Zastávky aj obratisko električiek sú v správe Dopravného podniku Bratislava. Naši pracovníci vykonávajú v tomto priestore pravidelné kontroly a v prípade znečistenia zabezpečujú prostredníctvom zmluvného dodávateľa nápravu. Situácia si však viac ako priebežné upratovanie priestoru vyžaduje systémové riešenie. Uvedomujeme si, že v Starom Meste chýba nocľaháreň. Tento problém už dlhodobo vnímame. Opätovne situáciu preveríme a poprosíme o súčinnosť organizácie, ktoré poskytujú terénnu sociálnu prácu. Súčasne budeme v spolupráci so Starým Mestom hľadať spoločné riešenie, " povedal nám jeho hovorca Peter Bubla.

Kto sa snaží situáciu na Hlavnej stanici nejako riešiť, sú už Bublom spomínané organizácie, napríklad aktivisti z Občianskeho združenia Vagus. "Hlavnú stanicu s pravidelnou frekvenciou navštevujeme. V priebehu posledných dvoch týždňov bol za našej asistencie jeden človek bez domova v ťažkom zdravotnom stave hospitalizovaný," informovala nás programová riaditeľka OZ Vagus Petra Vajdová.

Ako dodala, v krízových situáciách poskytujú ľuďom bez domova oblečenie a spacáky priamo na mieste, inak sú dostupné na Mýtnej v Nízkoprahovom dennom centre Domec. "Čo sa týka ošetrovania, pokiaľ je to možné, ľudí smerujeme rovnako do denného centra Domec, ktoré je neďaleko na Mýtnej ulici, vzhľadom na vhodnejšie prostredie na ošetrenie priamo v ošetrovni. V prípade akútnosti ošetrujeme priamo v teréne," dodala.

Hoci mnohí ľudia pohybujúci sa v okolí Hlavnej stanice sú neraz pod vplyvom alkoholu či iných omamných látok, ani pre nich nie sú všetky ubytovacie zariadenia zatvorené a teda naozaj existuje možnosť,aby tu netrávili všetko svoj čas. „Aj miernejšia zima môže byť pre nás a najmä pre ľudí bez domova náročná. Ako organizácia preto otvárame dvere každému človeku v núdzi, nech už je v akomkoľvek stave,“ vysvetľuje riaditeľ neziskovky Depaul Slovensko Jozef Kákoš. Sociálni pracovníci popritom podávajú pomocnú ruku aj v teréne, vyhľadávajú tých najzraniteľnejších.

Depaul sa pravidelne obracia so žiadosťou o pomoc aj na verejnosť. Organizuje zbierky diek, teplého oblečenia a dobrovoľnícke akcie, na ktorých sa pre ľudí bez domova varí guláš. „Na zlepšenie našich služieb však potrebujeme pravidelnú,  dlhodobú pomoc. Preto sa snažíme tohoročnou kampaňou so živými sochami ukázať, že ľudia bez domova sú prehliadaní. Pritom záujem okolia môže pomôcť aj zachrániť život, stačí ak sa ľuďom na ulici prihovoríte a zistíte či vedia, kde môžu pomoc vyhľadať,“ hovorí Juraj Barát.

(nc)

Páčil sa vám článok?