Kvetinové záhony pred historickou budovou SND si „adoptoval“ hotel

17.9.2019

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

O kvetinové záhony v parčíku pred historickou budovou SND sa bude najbližšie roky starať hotel na Hviezdoslavovom námestí. Ten si ich na päť rokov adoptoval v rámci projektu mestskej časti Staré Mesto – Zelená pre zeleň. Obe strany v utorok podpísali zmluvu o vstupe do projektu.

"Hotel ponúkol mestskej časti výsadbu trvaliek, presnejšie jarných a jesenných cibuliek, spolu s pravidelnou starostlivosťou a odburiňovaním kvetinových záhonov," poznamenala Anna Calpašová, vedúca oddelenia životného prostredia, správnych konaní a verejného poriadku staromestského miestneho úradu.

Úprava predmetnej plochy a výsadba cibuliek sa už začala. Cibuľky budú následne prikryté mulčovacou kôrou. "Keďže ide o záhony trvalkového charakteru, prvý výsledok uvidíme až na jar," doplnila Calpašová. O závlahu, ako aj úpravu trávnika sa však bude naďalej starať mestská časť. Samospráva zároveň verí, že obdobným spôsobom budú deklarovať záujem o verejné priestranstvá aj ďalšie subjekty.

„Ide o výnimočnú plochu v samotnom centre mesta, ktorá je hojne navštevovaná turistami a ktorá je obľúbeným miestom na fotografovanie. Verím, že sa takto ešte zvýši atraktívnosť územia,“ povedala starostka Zuzana Aufrichtová. „Som rada, že spoločnosti pôsobiace na našom území sa len nečinne neprizerajú, ale aktívne sa podieľajú na zveľaďovaní Starého Mesta. Dúfam, že sa ku Carltonu pridajú aj ďalší, projekt Staré Mesto - zelená pre zeleň je otvorený aj pre občanov, nielen pre veľké firmy,“ dodala.

Cieľom "zeleného" projektu mestskej časti je ozdraviť a skvalitniť životné prostredie zeleňou na verejných priestranstvách, ale tiež umocniť vzťah verejnosti k verejnému priestoru. Projekt pozostáva z troch čiastkových programov, a to Adopcia zelene, Garant verejnej zelene a Staré Mesto ďakuje.

Program Adopcia zelene umožňuje jednotlivcom, ale tiež skupinám či inštitúciám "osvojiť si" plochy verejnej zelene, skrášliť ich výsadbou a zabezpečiť starostlivosť a údržbu minimálne na tri roky. Môže ísť od predzáhradiek bytových domov po rozsiahlejšie verejné plochy.

Cieľom programu Garant verejnej zelene je zabezpečiť financie na nákup sadeníc a ďalšiu starostlivosť o zeleň, ale aj na osadenie a starostlivosť o drobnú architektúru v mestských parkoch, záhradách, na námestiach a nábrežiach. V rámci programu s názvom Staré Mesto ďakuje sa môžu dobrovoľníci zapojiť do aktivít zabezpečujúcich čistotu, poriadok a skrášlenie verejného priestoru.

Mestská časť zabezpečuje výsadbu a údržbu verejnej zelene na vlastných plochách a stará sa o zeleň zverenú hlavným mestom. Ide o zeleň popri komunikáciách tretej a štvrtej triedy, v parkoch, vo vnútroblokoch obytných domov, v areáloch základných a materských škôl, a detských jaslí či zariadení pre seniorov v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti. Výmera trávnatých plôch je takmer 147.000 štvorcových metrov. Na území Starého Mesta sa nachádza celkovo 48,77 hektára verejnej zelene, z toho 18,40 hektára parkovej zelene.

(TASR, ms)

Páčil sa vám článok?