Aktivisti prekryli časť fontány na Hodžovom námestí

30.8.2019
0
Hodžovo námestie

Zdroj: FB Extinction Rebellion Slovakia

Páčil sa vám článok?

Zemeguľu, ktorá je súčasťou fontány Planéta mieru na Hodžovom námestí v Bratislave prekryli v piatok aktivisti červenou látkou s nápisom "Zem horí".

Hnutie Extinction Rebellion Slovakia tak chcelo upozorniť na závažnosť globálneho otepľovania a masívneho odlesňovania. "Červená látka je symbolom desiatok tisícov požiarov, ktoré v súčasnosti horia v Arktíde, na Sibíri, v Afrike a v Amazónii. Dym z boreálnych lesov na Sibíri presahuje veľkosť Európskej únie, rozsiahle požiare v dažďových pralesoch Južnej Ameriky vidieť aj z vesmíru," povedala národná koordinátorka Extinction Rebellion Karolína Gelatičová.

Pre piatkovú akciu hnutia prišla na Hodžovo námestie aj polícia. Voči aktivistom však nezakročila. "Plachtu z fontány odstránili aktivisti. Na policajné oddelenie nebola predvedená žiadna osoba, rovnako nedošlo k zraneniu prítomných osôb," povedal hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

​Extinction Rebellion Slovakia zorganizovalo v pondelok (26. 8.) v Bratislave akciu s názvom "die-in". Desiatky ľudí si ľahli na zem pred Ministerstvom životného prostredia SR, aby upozornili na závažnosť klimatickej krízy. Rezort na sociálnej sieti reagoval, že túto a podobné iniciatívy mladých ľudí vníma "viac ako pozitívne".

(TASR)

Páčil sa vám článok?