VIDEO Ján Gordulič otvorene: S akými problémami bojuje na Gorkého ulici?

18.6.2019
0
Ján Gordulič

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Scenárista a zabávač Ján Gordulič bojuje už dlhší čas s aroganciou majiteľov áut a ľahostajnosťou úradov. V centre Bratislavy na Gorkého, kde býva, sa potýka s naozaj bizarnými situáciami. Všetko sa vystupňovalo v súvislosti s nedávnou rekonštrukciou na spomínanej ulici. Viac si pozrite v jeho videu.

Ako sa nám posťažoval Gordulič, ide mu v zásade o problém jednotlivých organizácií ako SPP - distribúcia, a.s., miestnej samosprávy, mestskej polície či súkromnej spoločnosti BPS, a.s, ktorá prevádzkuje v centre parkovanie.
Zabávač tvrdí, že situácia vyústila až do ľahostajnosti k ľuďom, ktorí si prenajímajú parkovacie miesta, ignorácii chodcov a nezvládnutému dohľadu Starého Mesta. Zaujíma ho, ako predísť takýmto situáciám do budúcnosti.

Problém vznikol nasledovne. Začiatkom roka 2019 na Gorkého vymenili dlažbu Približne pred mesiacom zas museli kompletne rozkopať asfalt na ceste pre nešťastnú udalosť - výbuch plynu a potrebu výmeny plynových potrubí. Problém nastal, keď autá, ktoré mali na ulici vyhradené miesta, začali parkovať na chodníkoch, kde zavadzali chodcom a mamičkám s kočíkmi. Na chodníkoch boli položené staré drevené prekrytia, ktoré komplikovali chodcom prechod a veľmi bezpečné teda neboli. Značenia a zábrany na ulici popadali. Rekonštrukcia trvala dlhý čas, počas nej neboli podľa Gorduliča presne zadefinované pravidlá pre autá, nájomcov parkovacích miest a chodcov. Čo sa týka samotného parkovania, majitelia parkovacích miest parkovali počas obdobia rekonštrukčných prác na chodníku - vedľa svojich pôvodných parkovacích miest.

​Oslovili sme teda jednotlivé strany, aby k celej veci zaujali svoje stanovisko. Peter Pleva z Mestskej polície Bratislava nám povedal, že stanovenie dopravného režimu má na starosti príslušná mestská časť - teda Staré Mesto. 

"Čo sa týka parkovania na chodníkoch – dočasné dopravné značenie bolo odsúhlasené v komisii HMB a zakazovalo zastavenie a státie na vozovke. Išlo o parkovacie miesta BPS, ktoré boli po dohode s BPS zabrané. Vyhradené parkovacie miesta boli premiestnené na inú lokalitu BPS (Komenského námestie pozn. redakcie), " informoval nás hovorca Starého Mesta Matej Števove. Dodal, že ak vozidlá parkovali na chodníkoch, mala ich riešiť mestská polícia.

Drevené prekrytia rozkopávok zabezpečil zhotoviteľ zemných prác, teda SPP - distribúcia, ktorý po upozornení vykonal nápravu. To isté platí aj o popadaných zábranách ktoré do výkopu nahádzali napríklad turisti. "Za dočasné obmedzenie komfortu obyvateľov Gorkého ulici sa, samozrejme, ospravedlňujeme“, vyjadril sa Stanislav Mišove, projektový manažér realizácie investícií SPP - distribúcia.

Spoločnosť SPP - distribúcia sa však problému venovala obsažnejšie. Parkovacie miesta na Gorkého patria pod BPS, a.s., s ktorou pred realizáciou podľa ich slov vždy komunikujú a žiadajú o súhlas so zaujatím parkovacích miest, ktoré rekonštrukciou obmedzia. BPS,a.s následne zabezpečí komunikáciu s nájomcami parkovacích miest. "Podľa schváleného projektu organizácie dopravy boli počas realizácie rekonštrukčných prác parkovacie miesta na Gorkého ulici dočasne zrušené," tvrdia z SPP - distribúcie.

Zaujímalo nás, či a v akej miere pri nedávnej rozkopávke kvôli výbuchu plynu koordinovali práce s ostatnými inštitúciami ako BVS, a.s., BPS, a.s. či mestskou časťou. "V minulosti sme s BVS komunikovali vzájomné prieniky investičných plánov. Aj pri najväčšej snahe sa nám to málokedy podarilo. Aktuálnu rozkopávku sme s nimi nekomunikovali," informoval nás Milan Vanga z SPP - distribúcie. Od BPS pred realizáciou podľa jeho slov vždy žiadajú súhlas so zaujatím parkovacích miest, ktoré spadajú pod ich kompetenciu. Tá zabezpečuje následnú komunikáciu s nájomcami uvedených parkovacích miest a zabezpečuje pre nich alternatívne riešenia.

Tiež nám povedali, že sa snažia v ostatných rokoch koordinovať investičné zámery s mestom a mestskou časťou  a prípadné identifikované prieniky tak zosúladiť. To nám potvrdil aj hovorca Starého Mesta Matej Števove: "SPP- distribúcia každý rok nahlasuje plánované rozkopávky do koordinačného plánu magistrátu."

​Jánovi Gorduličovi ešte prekáža, že po rozkopávke kanály nedostatočne odvádzajú vodu, zaujíma ho, prečo, keď už sa urobí väčšia rekonštrukcia kvôli jednému problému, neodstráni sa  súčasne aj ďalší problém.

"Po realizácii prác uvádzame povrch vždy do pôvodného stavu a pri preberaní „rozkopávky“ prechádzame so zástupcami magistrátu, resp. z jednotlivých mestských častí (v tomto prípade MČ Staré Mesto), prípadné nedorobky. Pokiaľ došlo k znečisteniu kanalizačných vpustí v dôsledku prác na rekonštrukcii plynovodu, určite ich necháme vyčistiť, "reagujú na vzniknutý problém z SPP-distribúcie s tým, že pri všetkých činnostiach súvisiacich s budovaním, údržbou alebo rekonštrukciou distribučnej siete plynu vždy dbajú na výber najvhodnejšej a najefektívnejšej technológie s cieľom zasahovať do terénu čo najkratšiu dobu. 

"Záleží nám aj na vzhľade nášho hlavného mesta, zvlášť centra Bratislavy, ktoré vytvára z pohľadu turistov obraz o celej našej krajine, preto nás mrzí, že nevyhnutne musíme zasahovať do vzhľadu ulíc Bratislavy, a to na pomerne dlhú dobu. Mrzí nás aj znížený komfort obyvateľov počas rekonštrukčných prác," dodal Milan Vanga z SPP - distribúcia.

(nc)

Páčil sa vám článok?