V kauze zabitého Filipínca Henryho by malo vypovedať 13 svedkov

18.3.2019
0
Henry Acorda - miesto zabitia

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Trinásť svedkov je predvolaných na utorkový proces (19. 3.), pred trojčlenným senátom Okresného súdu (OS) Bratislava I by mali vypovedať v kauze zo zabitia Filipínca Henryho Acordu.

Obžalovaný je v tomto prípade Juraj H., ktorý je vo väzbe a prvé hlavné pojednávanie sa začalo koncom januára tohto roku. "OS Bratislava I vytýčil hlavné pojednávanie na 19. marca a 21. marca. Na pojednávanie 19. marca predvolal 13 svedkov a na pojednávanie 21. marca desať svedkov," uviedol v pondelok pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Koncom januára dohodu o vine a treste odmietla uzatvoriť prokurátorka Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave aj obžalovaný a jeho obhajca. "Nepopieram skutok, ktorý sa stal, ale nesúhlasím s právnou kvalifikáciou," povedal obvinený. Jeho vyhlásenie však súd nemohol prijať. "V ten deň sme mali firemnú akciu. Išiel som teda skôr z práce domov a potom podvečer som išiel na akciu. Vypil som najprv v hoteli niekoľko pív s kolegami a nadriadenými a potom som sa vydal do mesta, že si dám ešte zopár pív," povedal v januári Juraj H.

Priznal, že v minulosti navštevoval psychiatričku a bral lieky na upokojenie. Aj to, že okrem pív si dal liek Paretin a pred odchodom na akciu užil dva razy Lexaurin. Potom navštívil v inkriminovaný deň okrem hotela viacero známych pubov a podnikov v centre hlavného mesta. Na otázku prokurátorky KP nevedel presne odpovedať, koľko v ten deň alkoholu vypil, ale bolo to viac ako 20 veľkých pív a desať poldeci vodky. "Na útok si presne nepamätám. Mám mizivé spomienky," povedal Juraj H.

"Nechcem sa vyviniť, Henryho som napadol, lebo som si myslel že chce ubližovať ženám, s ktorými bol. Neviem, ako som nato prišiel, jednoducho som to mal v hlave. Na presný konflikt mám útržkovité spomienky. Som slušný pracujúci človek a všetci ma poznajú ako neagresívneho. Hanbím sa za svoje správanie, nechcel som mu ublížiť, nevyhováram sa. Do smrti to budem ľutovať. Mrzí ma to. To, čo sa píše v médiách, že som monštrum a rasista, nie je pravda. Chcem byť spravodlivo odsúdený na základe vykonaných dôkazov," vyhlásil vtedy obžalovaný Juraj H.

Juraj H.:

Zdroj: TASR

Juraj H. ďalej priznal, že pri sebe do mesta nosieval boxer. Nikdy ho však údajne v minulosti nepoužil a mal ho ako talizman aj v deň incidentu. Predseda senátu OS Bratislava I po jeho vypočutí hlavné pojednávanie odročil na 19. a 21. marca. Okrem svedkov by v tomto prípade mali vypovedať aj znalci.

Dvadsaťosemročný Juraj H. z okresu Dunajská Streda mal 26. mája minulého roka nadránom, približne o 4.45 h, napadnúť na Obchodnej ulici v Bratislave Filipínca, ktorý sa snažil zabrániť obťažovaniu dvoch žien. Juraj H. okrem iného opakovane kopal poškodeného, keď už ležal na zemi. Filipínec upadol do bezvedomia, došlo ku krvácaniu do mozgu a po niekoľkých dňoch v nemocnici na následky poranení zomrel.

Polícia obvinila útočníka zo zabitia. Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I ho pôvodne zobral do tzv. preventívnej väzby. Dôvodom boli obavy, že by pokračoval v trestnej činnosti.

Náhradu škody si od Juraja H. v prípade uznania viny požadujú zástupca príslušnej zdravotnej poisťovne aj právny zástupca pozostalých. Ten nielen náhradu pohrebných nákladov, cestovných nákladov pozostalých, ale aj ušlú mzdu. Odškodnenie v prípade morálnej ujmy necháva právny zástupca na rozhodnutie OS Bratislava I.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie