Vyhorená historická budova Kooperativy - prečo sa ešte nezačalo s jej obnovou?

29.1.2019
0

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

Aktuálne stále sledujeme priebeh zahájenia rekonštrukcie vyhorenej historickej budovy Kooperativy v centre mesta. Čo je v prípade nové a prečo sa ešte nezačalo s jej rekonštrukciou?

Vzhľad historickej budovy Kooperativy v centre mesta mnohým ľuďom stále pripomína nešťastnú udalosť, ktorá sa stala na  vianočných trhoch, keď budovu zachvátil veľký požiar. Ľudia si kladú otázku, do kedy asi bude takto budova vyzerať o to viac, že sa nachádza na Hlavnom námestí a dotvára i obraz hlavného mesta. 

Zaujímalo nás, kto je zodpovedný za samotnú obnovu a rekonštrukciu budovy. Obrátili sme sa preto na hovorkyňu Kooperativy Silviu Noskovú Illášovú:

,,Proces obnovy národnej kultúrnej pamiatky riešime v úzkej súčinnosti s magistrátom  a krajským pamiatkovým úradom. Postupujeme systematicky v súlade možnosťami obnovy národnej kultúrnej pamiatky a obnovy chránených prvkov. V prípade nevyhnutnosti reštaurovania zničených chránených prvkov, budú prvky odborne reštaurované a ošetrené," vyjadrila sa pre banoviny.sk.

Zdroj: lb

,,S obnovou, resp. s čistením fasády tejto historickej budovy môžeme začať neskôr, ako sme plánovali z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok, nakoľko počas mrazov by mohlo dôjsť k jej ešte väčšiemu poškodeniu," dodala Silvia Nosková Illášová.

Zdroj: lb

Ako teda zatiaľ napredujú práce? V akom stave sa momentálne budova nachádza a čo je s ňou nové? Opätovne sme kontaktovali hovorkyňu Kooperativy.​

,,Aktuálne je v procese produkcia prekrytia poškodenej časti budovy a jej oplotenie. Pripravujeme Projekt obnovy a rekonštrukcie (fasády, interéru), ktorý bude následne predložený na schválenie kompetentným orgánom," dodala hovorkyňa.

(bal)

Páčil sa vám článok?