Vyhorená budova Kooperativy: Kedy bude mať novú fasádu?

25.1.2019
0

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

Priebeh posledných vianočných trhov na Hlavnom námestí v Bratislave poznačil historickej budovy Kooperativy v Starom Meste. Od požiaru už ubehli takmer dva mesiace, no zničená fasáda budovy sa nijako nemení. No práve dnes sa stretli zástupcovia mesta a Koperativy, aby dohodli postup, ako tento stav zmeniť.

Stredu 28.november 2018 si Bratislavčania budú ešte dlho pamätať. Na Hlavnom námestí sa vtedy požiar, ktorý sa zo stánkov rozšíril aj na historickú budovu, snažilo uhasiť až 25 hasičov so siedmimi kusmi techniky. Nešťastnú udalosť nám však ešte i dnes pripomína zničená obhorená fasáda budovy. 

Zdroj: lb

​Magistrát sa od stánkov, v ktorých vypukol požiar, následne dištancoval. ,,Stánok, v ktorom vypukol požiar na Hlavnom námestí, nebol súčasťou vianočných trhov hlavného mesta. S hlavným mestom nemali majitelia stánku podpísanú nájomnú zmluvu a ani hlavné mesto nepožiadali o zaujatie verejného priestranstva," reagovala vtedy hovorkyňa magistrátu Zuzana Onufer. Napriek tomu sa však od stavu, v akom je dnes budova, hlavné mesto dištancovať nemôže. Tá je síce vo vlastníctve spoločnosti KOOPERATIVA poisťovňa a.s., priľahlé Hlavné námestie, jeden z ústredných turistických bodov v meste, má však v správe magistrát.

Zdroj:

Ako sa nám podarilo zistiť, práve dnes sa konalo stretnutie zástupcov Kooperativy a mesta, na ktorom sa malo dohodnúť, ako ďalej.

,,Škodové udalosti na uvedenom objekte historickej budovy v centre mesta rieši vlastník budovy – poisťovňa Kooperativa. Do doby jej obnovy ako národnej kultúrnej pamiatky plánuje spoločnosť v súčinnosti s hlavným mestom dočasne prekryť poškodenú časť fasády budovy a vymeniť neestetické zábrany na nej, keďže ide o najnavštevovanejšiu časť mesta, ktorá tým utrpela," povedala dnes pre banoviny.sk Iveta Kešeľáková z odddelenia komunikácie a marketingu kancelárie primátora. Podrobnosti a časový harmonogram prác zatiaľ nevyzradila.

Zdroj: lb

​Kontaktovali sme aj hovorkyňu Kooperativy Silviu Noskovú Illášovú, akonáhle získame jej reakciu, článok budeme aktualizovať.

(bal)

Páčil sa vám článok?