FOTO a VIDEO: Vianočné trhy na Hlavnom námestí zachvátil veľký požiar

28.11.2018

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Na Hlavnom námestí zasahovali záchranné zložky a bojovali s masívnym požiarom. Jeho príčinou bol asi výbuch plynovej bomby v jednom zo stánkov rýchleho občerstvenia.

"Na mieste sa snaží masívny požiar uhasiť 25 hasičov so 7 kusmi hasičskej techniky," informovali nás z operačného strediska bratislavskí hasiči. Ako prví boli na mieste mestskí policajti. "Dnes popoludní spozorovali bratislavskí mestskí policajti kúdole dymu valiace sa z priestorov spred Roland café na Hlavnom námestí. Ukázalo sa, že v tom to prípade sa jednalo o požiar, ktorý zachvátil jeden z predajných stánkov na Vianočných trhoch. Policajti preto okamžite vyrozumeli príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, ktorí sa na miesto do centra mesta dostali v priebehu krátkej chvíle. Mestskí policajti do ich príchodu zabezpečili miesto požiaru a ľudí ktorí sa v blízkosti nachádzali presúvali do bezpečia." informoval médiá hovorca MsP Peter Pleva.

Zdroj: noviny.sk

Horela aj historická budova, v ktorej sídli poisťovňa Kooperativa a najviac poškodená bola reštaurácia Roland na prízemí. 

Požiaru sa spočiatku prizerali stovky ľudí nachádzajúcich sa na Hlavnom námestí:

Priestranstvo námestia sa postupne vyprázdňovalo, ale stále sa na ňom vyskytovali ľudia, ktorí pracovali alebo sa práve nachádzali v okolitých budovách...

Niektorí pokojne ďalej nakupovali a konzumovali jedlá a nápoje z vianočných trhov, kým pár metrov od nich šľahali obrovské plamene:

Zdroj: Instagram/ivusi posgay , Erik
Zdroj: Instagram/ivusi posgay , Erik

 

Zdroj:

​Ako najnovšie informovali hasiči,  požiar, ktorý sa zo stánkov rozšíril aj na murovanú budovu, sa im podarilo uhasiť. Jedna osoba utrpela popáleniny tváre a rúk a skončila v rukách záchranárov. Majiteľ objektu odhadol spôsobenú škodu na 200-tisíc eur. Na miesto už smerujú experti na zisťovanie príčin požiaru. 

Zdroj: HaZZ
Zdroj: HaZZ

​Magistrát sa od stánkov, v ktorých vypukol požiar, dištancoval. "Stánok, v ktorom vypukol požiar na Hlavnom námestí, nebol súčasťou vianočných trhov hlavného mesta. S hlavným mestom nemali majitelia stánku podpísanú nájomnú zmluvu a ani hlavné mesto nepožiadali o zaujatie verejného priestranstva. Stánky, ktoré majú riadnu nájomnú zmluvu s hlavným mestom, majú v zmluve povinnosť dodržiavať požiarne a bezpečnostné predpisy. Vianočné trhy na Hlavnom a Františkánskom námestí budú dnes na základe požiadavky Hasičského a záchranného zboru z bezpečnostných dôvodov uzatvorené. Zajtra by už mali byť opäť otvorené. Hlavné mesto bude o tom informovať," reagovala hovorkyňa magistrátu Zuzana Onufer.

Miesto požiaru pred pol siedmou večer, stále tu boli hasiči:

Zdroj: ms

Zdroj: ms
Zdroj: ms

Stánky o pol siedmej večer postupne obnovovali predaj, námestie sa opäť zapĺňa:

Zdroj: ms

Zdroj: ms
Zdroj: ms

Takto sa oheň v spomínaných stánkoch rozhorel:

Zdroj:

Zdroj: PZ SR

(nc, ms, ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie