FOTO: Oheň zničil známu bratislavskú kaviareň Roland – zisťovali sme, kto môže za vznik požiaru

29.11.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Požiar, ktorý včera o pol štvrtej poobede vypukol na Hlavnom námestí, zničil nielen drevené stánky, kde sa vyrábali a predávali lokše, ale aj interiér kultovej kaviarne Roland. Tá pravdepodobne doplatila aj na to, že sa stánky nachádzali v bezprostrednej blízkosti historickej budovy, v ktorej sídli napríklad aj poisťovňa Kooperativa.

Najlepšie lokše v celej EÚ – aj taký prívlastok mala prevádzka v drevených stánkoch, ktoré sa už po šiestykrát nachádzal počas adventného obdobia pred kaviarňou Roland. Návštevníci mestských Vianočných trhov v nich mohli vidieť celý výrobný proces, teda ako sa miesi cesto, vaľkajú a pečú lokše, takže prípadní zákazníci mali záruku, že výsledný produkt bude úplne čerstvý a nepôjde o lokšu zohrievanú v mikrovlnke ako vo väčšine stánkov na Hlavnom námestí, ktoré si podnikatelia s občerstvením prenajímajú od mesta. Ako už včera uviedla hovorkyňa magistrátu Zuzana Onufer, tak prevádzkovatelia tohto stánku nemali s mestom podpísanú nájomnú zmluvu ani hlavné mesto nepožiadali o zaujatie verejného priestranstva. Bratislavské noviny sa dnes s pani Zuzanou Onufer opäť spojili, aby sme sa jej opýtali, ako je možné, že tam stánok mohol stáť aj napriek tomu, že na to nemal povolenie, teda v podstate načierno. „Mesto Bratislava nemá dosah na tento stánok, nakoľko stál na súkromnom pozemku. Už vlani bola jeho prevádzkovateľovi uložená pokuta, pretože neoprávnene sčasti zasahoval do verejného priestranstva v našej správe. Tento rok si stánok posunuli ešte bližšie k budove tak, aby na náš pozemok nezasahoval.“

Zdroj: Instagram/ivusi posgay , Erik

​Aj viacerí Bratislavčania si všimli, že stánok bol až príliš „nacapený“ na historickú budovu, ktorej prízemné priestory včera zničil rozsiahly požiar. Jeho príčiny sa stále vyšetrujú. Včera sa hovorilo o troch možných verziách - cigarete, ohni zo sporáku či nehode pri výmene plynovej fľaše. Jeden zo svedkov, ktorý sa včera poobede nachádzal na Hlavnom námestí, tvrdí, že krátko po rozhorení ohňa v jednej časti stánku vybehol z neďalekej reštaurácie chlapík s hasiacim prístrojom, ale nepodarilo sa mu ho spojazdniť. „V tej chvíli by sa to asi ešte dalo uhasiť, ale o pár sekúnd neskôr už boli všetky následné pokusy o uhasenie ohňa márne a požiar po chvíli zachvátil aj priľahlú budovu.“ Najviac poškodená bola práve už spomínaná kaviareň Roland, kde majiteľ predbežne odhadol škody na 200-tisíc eur. Požiar zničil prakticky celý interiér tejto kultovej prevádzky, v ktorej sa nachádzal napríklad aj klavír alebo napodobnenina slávneho šachového automatu tzv. Turka od bratislavského vynálezcu Jána Wolfganga Kempelena. Paradoxné je, že aj jeho prototyp zhorel pri požiari v roku 1854, keď bol vystavený v múzeu v americkej Filadelfii.

Zdroj: FB Slovakpubs

Pokúšali sme sa skontaktovať aj s majiteľom zhorenej kaviarne a reštaurácie Roland, ktorým je pán Andrej Pšenica, ale jediné jeho zverejnené číslo dnes bolo od rána nedostupné. Jeho známy, ktorý patril k pravidelným návštevníkom tohto zariadenia, nám povedal: „Požiar spôsobila plynová bomba zo stánku, celé to oheň napokon zničil. Ten stánok Andrej prenajímal jednému chlapíkovi, ktorý v ňom vyrábal lokše a placky. Mával to od neho každý rok.“ Druhá jeho známa nám odkázala: „Myslím, že teraz nie je vhodné to rozoberať a zaťažovať ho. Je naozaj hrozné, čo sa mu stalo. Teraz to má aj sám dosť ťažké, aby sa s tým všetkým vysporiadal.“

Andrej Pšenica:

Zdroj: Facebook V.P.

​Do tla napokon zhoreli nielen drevené stánky, ale aj samotná kaviareň. Otázne je, či by oheň zasiahol budovu aj v prípade, ak by sa lokše vyrábali aspoň o kúsok ďalej od výkladu kaviarne. Faktom je, že požiarom Bratislava na dlhší čas prišla o jeden ikonický priestor, ktorý v minulosti často navštevoval napríklad aj Schöne Náci, ale v roku 2006 na terase sedela napríklad aj súčasná nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Na druhý deň po požiari už bol priestor, kde bolo ohnisko požiaru uprataný, ale zhorená budova Kooperativy sa stala novou atrakciou centra, ktorú si skoro každý chodí fotografovať:

Zdroj: FB D.D.

(ars, foto: TASR, abn)

Páčil sa vám článok?