Spoznať stáročné premeny Starej radnice virtuálnou hrou môžu aj cudzinci

30.12.2018
0
Stará radnica

Zdroj: TASR – Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Múzeum mesta Bratislavy (MMB) svoj nový objekt Príbeh Starej radnice v decembri sprístupnilo v anglickom jazyku pre zahraničných návštevníkov. Je v expozícii Múzea dejín mesta a odvíja virtuálny príbeh s fyzickým rozhraním rozpovedaný na pozadí dejinných udalostí, zásahov panovníkov a významných osobností do histórie Bratislavy.

"Táto reálna prechádzka po interiéri Starej radnice poskytuje unikátne poznatky o jej stavebnom a funkčnom takmer 700-ročnom vývoji. Je zážitkom z architektonického hľadiska i spracovaním dejín Bratislavy a zbierkových predmetov s pečaťou predchádzajúcich generácií. Netradičným príbehom si ľudia vyskladajú Starú radnicu a dozvedia sa o dynastii rodiny richtára Jakuba a iných. Spoznajú veľký príbeh Alžbety, dcéry Žigmunda Luxemburského, ktorá ukradla uhorskú korunu a dala svojho syna Ladislava pohrobka korunovať," informuje Beáta Husová; s Martinou Pavlikánovou sú autorky ojedinelého prírastku ich múzea.

Podľa nich kvalitou a formou spracovania sa inštalovaný objekt vyrovná ponuke európskych múzeí. Návštevník ukladá do premietaného obrazu drevené prvky architektúry - ručne vyrobených 36 drevených panelov zobrazujúcich steny či strechy. V nich sú zabudované čipy. Hra slúži na poznávanie architektonického skvostu v centre mesta – Starej radnice od 14. po 21. storočie. Možno zistiť, ktorá časť je najstaršia, ako k nej pribúdali ďalšie objekty, odkedy ju vlastní mesto a ďalšie súvislosti.

Vytvorený objekt cez sekvencie s krátkymi animáciami a stavaním radnice z drevených častí v rôznych obdobiach prináša pohľady na dianie a prestavby vzácneho objektu. Ku každému obdobiu sa prenášajú na hraciu plochu texty a obrazový materiál edukačného charakteru vysvetľuje danú etapu vývoja radnice v súvislostiach s históriou mesta. Ovládanie hry pracuje na základe špeciálneho na mieru zhotoveného patentu, softvéru a hardvéru. Po každom správnom vyskladaní etapy zaznie znelka s animáciou významnej historickej udalosti či povesti viažucej sa k radnici.

Projekt vznikol vďaka podpore jeho hlavného partnera - Fondu na podporu umenia. Je trvalou súčasťou expozície MMB.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie