Za naše mesto zodpovedáme všetci

5.12.2018
Páčil sa vám článok?

(pr) Krátko po komunálnych voľbách ma zaskočil postoj niektorých „víťazov“. Vraj nová generácia teraz preberie zodpovednosť a začne si pretvárať mesto podľa svojich predstáv. V poriadku, generačná výmena je sprievodným javom vývoja každej spoločnosti. Na mieste je však otázka, čo predstavy ostatných generácií? Tie nie sú podstatné? Ostatné generácie už nie sú potrebné?

Trochu mám obavy, či sa nevraciame o niekoľko desaťročí späť, keď jedna sociálna vrstva, jedna spoločenská trieda a jedna strana pretvorili túto krajinu podľa svojich predstáv. Pestrofarebnosť názorov a postojov nahradila utilitárna sivota jedného videnia sveta. Kto nie je s nami, je proti nám.

Pred niekoľkými týždňami sme si pripomenuli  výročie Novembra 1989, ktorý tejto krajine a jej obyvateľom vrátil slobodu, demokraciu, ale aj zodpovednosť. Zodpovednosť za krajinu, mesto a vlastné životy. Niektorí sa s touto zmenou nedokázali doteraz zmieriť a radi by sa v čase vrátili späť. Podľa rečí novej generácie, ktorá chce prevziať zodpovednosť v tomto meste, by nás chceli vrátiť späť aj tí, ktorí obdobie neslobody a totality nezažili. Dúfam, že sa mýlim, že ide len o neskúsenosť.

Toto mesto je výnimočné, žijú tu výnimoční ľudia, výrazné osobnosti, veľké talenty. Nikto nemá právo kohokoľvek z tohto mesta vyháňať, pretože má iné predstavy o živote v meste. Toto mesto sa vždy vyznačovalo vysokou toleranciou k inými názorom, bola by preto veľká škoda, keby sa iný názor prestal tolerovať, len preto, že je iný. Toto mesto je také, akí sú ľudia, ktorí v ňom žijú. Za toto mesto zodpovedáme všetci.

Radoslav ŠTEVČÍK

Páčil sa vám článok?