Čo nafotili absolventi z Univerzity tretieho veku STU?

22.6.2017

Zdroj: STU

Páčil sa vám článok?

Práca s počítačom, digitálna fotografia či zdravý životný štýl – to sú oblasti, ktoré predovšetkým zaujímajú seniorov na Univerzite tretieho veku pri Slovenskej technickej univerzite v Bratislave.

Absolventi študijných odborov Digitálna fotografia a Kreslenie a maľovanie teraz svoje práce vystavujú v Primaciálnom paláci v Bratislave. Výstavu si možno pozrieť od piatku 23. júna do 30. júna v Justiho sieni Primaciálneho paláca denne od 13:00 do 18:00. 

Univerzitu tretieho veku na STU ročne absolvujú stovky seniorov, len minulý rok úspešne štúdium skončilo 874 študentov, ktorí absolvovali viac ako 500 hodín prednášok a 420 hodín praktických cvičení. Tie sú nevyhnutnou súčasťou najmä študijných programov z oblasti informačných technológií ako Digitálna fotografia, Prenosné počítače, Windows a internet v praxi či Práca s operačných systémom Android. Veľký záujem je tiež o študijné programy Starostlivosť o telesné a duševné zdravie, Potraviny a zdravie človeka. (Prehľad všetkých študijných programov https://lnk.sk/mJOT).

 „Študenti Univerzity tretieho veku sa od denných študentov odlišujú predovšetkým veľkou túžbou po informáciách, ktoré intenzívne nasávajú. Často ide o ľudí, ktorí zostali sami a tieto stretnutia sú pre nich aj príležitosťou na socializáciu, chvíľami, keď sa stretnú s ľuďmi rovnakého veku s podobnými záujmami a životnými skúsenosťami. Najväčší záujem majú o prácu s počítačom, aby mohli udržiavať kontakt s deťmi, ktoré žijú často ďalej od nich, o digitálnu fotografiu, ale obrovský záujem bol aj nový študijný program, ktorý sme otvorili len minulý rok Podpora zdravia a vitality prírodou,“ povedala Ing. Martina Krbaťová, vedúca Univerzity tretieho veku pri STU.

V Primaciálnom paláci môžu návštevníci vidieť viac ako 50 prác od 25 absolventov posledného ročníka Digitálnej fotografie a Kreslenia a maľovania. Výučba tu začína teoretickým úvodom do témy a nasleduje predovšetkým tvorba a práca v teréne. Po nej majú študenti priestor na konzultácie s vyučujúcim, kde získajú spätnú väzbu a hodnotenie nafoteného materiálu a nasleduje zoznamovanie sa s technikami ďalšej úpravy fotografií v počítači.

„O čo je veľký záujem je "spätná väzba" – kedy rozanalyzujeme nafotený materiál, povieme si,  čo sa dalo urobiť lepšie a čo sa dá ešte opraviť úpravami v PC.  Koniec koncov, "spätná väzba" je to, čo chýba fotografom či výtvarníkom vo všeobecnosti, nielen na Univerzite tretieho veku,“ hovorí Peter Marek, ktorý študijný program Digitálna fotografia vedie.

Páčil sa vám článok?