BEDEKER GURMÁNA Otestovali sme táckareň v lukratívnej štvrti pri Dunaji
Zdroj: Matúš Husár
V Obederii si nájdete pokojné miesto aj v čase obedňajšieho návalu.
Ak sa chcete dobre najesť, v rozvíjajúcom sa novom centre Bratislavy v okolí Pribinovej ulice je lákavých možností viac ako dosť, tentoraz sme si však zvolili jednoduchú jedáleň. Nájdete ju vo vnútrobloku obkolesenom dvojičkami výškoviek Panorama City, bývalým presscentrom, z ktorého je dnes Tower 115, a administratívnym komplexom Panorama Business – práve sem treba zamieriť.
Hoci názov táckarne Obederia sme si vo vnútrobloku všimli zdiaľky, prístup je o čosi komplikovanejší. Zvonka sa dnu nedostaneme, dvere sú zamknuté, musíme vojsť do budovy a pokračovať popri recepcii vpravo, tam je náš cieľ.
V Obederii tvrdia, že nie sú len taká obyčajná jedáleň, kde sa rýchlo a pomerne lacno najete, a je to pravda. V dennom menu máme na výber z dvoch polievok a štyroch hlavných jedál, no robia aj talianske či ázijské špeciality v sekcii Live Cooking, ktoré pripravujú úplne čerstvé a my môžeme sledovať celý proces. Vyskúšali sme z oboch ponúk a neodolali sme ani ich limonádam, ktoré predávajú v pollitrových fľaškách za príjemnú cenu 2 €. Mimochodom, vodu si do pohára načapujete grátis, čo nie je všade bežné.
Zdroj:
Matúš Husár
V sekcii Live Cooking môžete sledovať prípravu vášho jedla.
V deň našej návštevy mali Kurací vývar s mäsom a zeleninou (0,70 €) a Tekvicový krém s bylinkami (0,70 €), ak by sme si dali polievku mimo menu, platili by sme za ňu 1,50 €. Pri kuracom vývare možno za plus určite pokladať hustotu polievky, naozaj v nej bolo nielen dosť zeleniny, ale aj mäsa. To pri menučkových polievkach vôbec nebýva pravidlom. Taktiež vizuálne pôsobila výborne. Pokiaľ však ide o samotnú chuť, ničím nás neohúrila, môžeme ju ohodnotiť ako bežný priemer. Tekvicový krém bol zas pre nás príliš riedky, chuťovo síce dobrý štandard, ale čo sa týka konzistencie polievky, predstavovali sme si ju oveľa krémovejšiu.
Zdroj:
Matúš Husár
Jedlá z menu sú vystavené, takže sa pre to svoje rozhodnete rýchlo.
Na Čevabčiči s cibuľou, horčicou a varenými zemiakmi (6,50 €) sme sa ozaj tešili, ale od balkánskej klasiky malo jedlo ďaleko. Mäsové „valčeky“ boli na náš vkus málo mäsové a málo opečené, chcelo to ešte tak dve minútky, aby boli zlatisto hnedé s chutnou kôrkou, tá nám chýbala. Zemiaky boli typické jedálenské, stačilo ich len dosoliť. Ako rýchly obed, za ktorý nedáte majetok, jedlo postačuje, ale veľký zážitok sa nekonal.
Zdroj:
Matúš Husár
Čevabčiči a tekvicový krém
Zato príjemne prekvapilo Dusené kuracie soté v syrovo-šampiňónovej omáčke s ryžou (7,30 €), bohato vyzdobené lístkami rukoly. Mäsko bolo mäkké, šťavnaté a dobre ochutené, rovnako potešila lahodná omáčka, pri jej príprave šampiňónmi rozhodne nešetrili. Dusená ryža sa tiež vydarila, nebola ani suchá, ani rozvarená, naozaj nám chutila.
Zdroj:
Matúš Husár
Dusené kuracie soté s ryžou
Treťou voľbou z menu boli Morčacie medajlónky obalené v slanine, štuchané zemiaky a šalát z červenej kapusty s jablkami (8,90 €). Pokiaľ ide o samotné pučené zemiaky a morčacie medajlónky, nemali sme im čo vyčítať, bol to jedálenský štandard. Mäso bolo dobre prepečené, šťavnaté i správne dochutené. Zaujal nás však šalát, ten bol prekvapením jedla v pozitívnom zmysle slova. Kombinácia červenej kapusty s jablkami vytvorila zaujímavú kombináciu sladkej a kyslej chuti, šalát pôsobil sviežo a naozaj dobre chutil.
Zdroj:
Matúš Husár
Morčacie medajlónky, štuchané zemiaky, šalát
V sekcii Live Cooking sme si objednali pizzu Prosciutto (7,90 €), ktorú sme dostali horúcu rovno z pece, tak to má byť. Každú pizzu potierajú olivovým olejom, cesnakom a bylinkami. Na paradajkovom základe sme mali okrem sušenej šunky prosciutto mozarellu, veľké hobliny chutného parmezánu a kopec rukoly na samom vrchu. Ingrediencie boli určite z tých lepších. Cesto bolo tenké a jemne chrumkavé, syr vynikajúci, len prosciutto trochu slanšie, čo potláčalo chuť ostatných vecí.
Zdroj:
Matúš Husár
Pizza Prosciutto
Ďalšou špecialitkou na objednávku boli jednoduché špagety Pasta Aglio Olio (7,90 €), ktoré milujeme. Čakali sme autentické talianske jedlo, no táto verzia zaostávala, chýbala jej pikantnosť. Zjavne pri príprave použili málo restovaného cesnaku a čili papričiek, ktoré majú mať hlavné slovo. Cestoviny však boli uvarené tak, ako majú byť, al dente, parmezán chutný, páčilo sa nám i servírovanie na veľkom tanieri.
Zdroj:
Matúš Husár
Pasta Aglio Olio
Všetky porcie boli pre nás primerané, ceny tiež, a chválime aj príjemné veľkorysé prostredie jedálne, kde si ľahko nájdete pokojné miesto pre seba i v čase obedňajšieho návalu. Nezažili sme zhon či chaos, všetko išlo hladko – nakoniec, jedlá z menu sú vystavené, takže sa pre to svoje rozhodnete rýchlo. Obederia sa nehrá na fine dinig, ale splní to, čo táckareň môže sľúbiť, niekedy i trochu viac.
Naše hodnotenie:
***°
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.
(bn)
BEDEKER GURMÁNA Testovali sme burgery, ktoré propaguje prísny šéfkuchár Zdeněk Pohlreich
Za príbehom siete Mama´s burger sú bratia z českej Ostravy Jan a David Kaňákovci, ku ktorým sa neskôr pridal šéfkuchár Zdeněk Pohlreich, známy z televíznej šou Ano, šéfe!. Ich vlastnoručne vyrábané burgery ho nadchli až tak, že im v šou udelil rovno tri hviezdy a úspech bol zaručený. Najnovšie si ich vychutnáte už aj v Bratislave. Sú naozaj výnimočné? Otestovali sme ich.