BEDEKER GURMÁNA Testovali sme burgery, ktoré propaguje prísny šéfkuchár Zdeněk Pohlreich
Zdroj: Matúš Husár
Prostredie novej burgrárne je príjemné, personál milý.
Za príbehom siete Mama´s burger sú bratia z českej Ostravy Jan a David Kaňákovci, ku ktorým sa neskôr pridal šéfkuchár Zdeněk Pohlreich, známy z televíznej šou Ano, šéfe!. Ich vlastnoručne vyrábané burgery ho nadchli až tak, že im v šou udelil rovno tri hviezdy a úspech bol zaručený. Najnovšie si ich vychutnáte už aj v Bratislave. Sú naozaj výnimočné? Otestovali sme ich.
Meno Pohlreicha zabralo aj u nás, v Mama´s burger na Bajkalskej ulici bolo plno hneď od otvorenia začiatkom júna, a tak sme si pre istotu rezervovali stôl. Ponuku majú jednoduchú, päť druhov burgerov plus možnosť vyskladať si šiesty podľa seba, vysoké nároky však kladú na kvalitu surovín. Práve tento fakt zdôrazňujú aj vo svojej prezentácii na webe.
Vyskúšali sme takmer všetko a hneď na úvod informujeme, že veľkosť burgerov nie je prehnaná, sú tak akurát do ruky a do úst. Žemľa, ktorú im pečú v lokálnej pekárni, je výborná, mäkká a dostatočne pevná, aby sa vám burger v istej fáze nerozsypal. Od začiatku až do konca si z neho v pohode odhryzujete, aj keď nemáte ústa ako drevorubač. Pravda, hlavným ťahákom má byť mäsová placka z kvalitného výberového hovädzieho, o tej píšeme nižšie. Za fastfood od Mama´s, na ktorý sme čakali asi dvadsať minút, zaplatíte podobne ako v iných burgrárňach v Bratislave, i keď niekde máte v cene aj hranolčeky, kým tu sa platia osobitne.
Ako prvý v ponuke je najpredávanejší Mama´s Original burger (10,50 €). Mäsko musíme rozhodne pochváliť, robia ho šťavnaté, stredne prepečené, čo nebýva všade zvykom, a chuť je výrazná, za to palec hore! Táto verzia burgera je pikantná vďaka papričkám jalapeño, ktoré máme veľmi radi a ani teraz nesklamali. Zato syr čedar a slaninku sme si chuťovo ani nevšimli a omáčka smoky mayo bola skôr priemerná, neurazí, ale ani neohúri. Vysoko hodnotíme komfort konzumácie, nič nám netieklo po prstoch ani nevypadávalo zo žemle.
Zdroj:
Matúš Husár
Original burger
Mama´s Signature burger (10,50 €) sa od originálu odlišuje najmä tým, že nebol pikantný, inak skladba je podobná. Do tohto dávajú nie surovú, ale karamelizovanú cibuľu, ktorú chceme oceniť, a odlišné sú aj omáčky, tie však do výslednej chuti zasiahli len nepatrne. Burgeru dominuje mäso, tak to má byť, a to naše bolo výborné, jemné, šťavnaté. Aj tu nás milo prekvapilo, aký je burger kompaktný, nekypí ingredienciami - ale, ako sme už spomenuli, omáčku signature mayo sme takmer nepostrehli. Veľkosť burgeru nám úplne stačila, super, že ho nedávajú automaticky spolu s hranolčekmi, to už by bolo na nás príliš. Ale zase ten, kto sa plánuje prejesť, bude asi z porcie sklamaný.
Zdroj:
Matúš Husár
Signature burger
Ochutnali sme tiež Tripple Cheese Burger (11,90 €). Ako už názov napovedá, jeho doménou majú byť tri druhy syra, konkrétne Gouda Old Holland, žltý čedar a Maasdamer. Ak obľubujete klasický dobre vychutený, no nie pikantný burger, budete spokojní. Opäť, ako to má byť, chuti dominovalo šťavnaté mäso, pozitívne určite hodnotíme aj medovo-horčicovú mayo a domáci kečup.
Zdroj:
Matúš Husár
Tripple Cheese Burger
Pri Mama´s Veggie burger (12,50 €) nás zaujalo, že je najdrahší. Cenu zrejme zdvihlo „nemäso“, pretože inak je skladba podobná ostatným burgerom. Potešilo, že vege-fašírku nestvorili na základe sóje, ale strukovín, hrášku a šošovice. Chuťovo je to zaujímavý zážitok, i keď na prvé zahryznutie nám burger pripadal trochu suchší, bez šťavnatej mäsovej placky to nie je celkom ono. Skôr sme vnímali chuť pikantných papričiek jalapeño a kyslej uhorky a potom, na druhé zahryznutie, už aj smoky mayo, no najmä skvelý ajvar. Burger je ale fajn, ak sa vyhýbate mäsu, určite ho vyskúšajte.
Zdroj:
Matúš Husár
Veggie burger
Napokon sme si objednali samotnú placku Mama´s hovädzie mäso (5,50 €) a k nej všetko, na čo sme mali práve chuť - Cibuľové krúžky (3,70 €), Mama´s tatarku (1,50 €) a Hranolčeky (3,50 €), tie nám však zabudli priniesť. Obsluhujúca milá slečna síce bola ochotná chybu hneď napraviť, nakoniec sme usúdili, že nám až tak nechýbajú. Inak, svieže lístky polníčka (valeriánky poľnej) sú v rámci ceny mäsa, ktoré sme vychválili už vyššie. Takže k tým cibuľovým krúžkom: sú dobré, cestíčko chrumkavé a nie mastné, namočené v domácej tatárke je to chutný snack, alebo teda aj príloha k mäsovej placke.
Zdroj:
Matúš Husár
Náš výber
Naše hodnotenie: ****
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.
(bn)
BEDEKER GURMÁNA Ako chutí, keď na jedlo dohliada ozajstný Talian
Pred približne rokom pribudla na začiatku bratislavskej Petržalky reštaurácia s chuťou Stredomoria. V hlavnom meste má viac osvedčených konkurentov, tak sme sa rozhodli vyskúšať, či bude rovnako dobrá. Veľa sľuboval fakt, že všetko má pod palcom šéfkuchár priamo z Talianska.