BEDEKER GURMÁNA Ako chutí, keď na jedlo dohliada ozajstný Talian

6.6.2025
0

Zdroj: BN

Interiér u petržalského Cona
Páčil sa vám článok?

Pred približne rokom pribudla na začiatku bratislavskej Petržalky reštaurácia s chuťou Stredomoria. V hlavnom meste má viac osvedčených konkurentov, tak sme sa rozhodli vyskúšať, či bude rovnako dobrá. Veľa sľuboval fakt, že všetko má pod palcom šéfkuchár priamo z Talianska.

Reštaurácia, ktorú nájdete v petržalskom centre Relaxx, patrí do siete da Cono Group a láka na autentický zážitok talianskej gastronómie. Výber rôznych špecialít je bohatý, mnohé určite poznáte aj z iných podnikov, ale i tie tradičné predsa len všade chutia tak trochu inak. Napríklad nestarnúcu klasiku, špagety carbonara, vám tu, v Relaxx da Cono, urobia aj so smotanou.

Oceňujeme férové ceny jedál, pozorný personál, tiež štýlový interiér, v ktorom sa cítime príjemne, z pohody nás vyrušili len zdieľané toalety na chodbe mimo podniku. V čase obeda, keď sme sem prišli, mali iba zopár hostí, takže sme boli obslúžení raz-dva.

Začali sme poctivo hustou, krémovou polievkou Zuppa di Pomodoro (4,60 €), ktorá najskôr zaujala pekným, i keď jednoduchým stajlingom. Chuť paradajok bola prekvapujúco bohatá, je zjavné, že na čerstvosti si dali záležať. Štedrá dávka parádneho parmezánu už aj tak skvelú polievku ešte viac vyzdvihla a výhrady sme nemali ani proti smotane, ktorej nám dali za malú lyžičku, naopak, celkový dojem bol vynikajúci. A porcia výdatná, ak nie ste veľkí jedáci, namiesto druhého chodu vám postačí už len dezert, napríklad typický taliansky koláčik Tiramisu (5,20 €) alebo smotanová pochúťka Panna Cotta (5 €), nesklame ani jedno.

Zdroj: BN
Paradajková polievka

​Ďalšou našou voľbou boli kuracie prsia na grile, v origináli Petto di Pollo alla Griglia (11,50 €), ktoré Taliani pripravujú veľmi jednoducho. K plátkom mäsa, jemne okoreneným bylinkami, nám naservírovali špenát na cesnaku a mesiačik citróna. Kurča pokvapkané citrónovou šťavou chutilo, len bolo málinko suché.

Zdroj: BN
Kuracie prsia na grile

​Pomohol mu Cesnakový dressing (3,30 €), ktorý sme si doobjednali spolu s miskou Panini (3,90 €), kombinácia rozmanitých chutí napokon dopadla viac ako dobre. Dresing bol vynikajúci, keď sme si doň namočili panini v podobe opečeného minipečiva, bola to pre nás asi najlepšia príloha ku grilovanému kuraciemu. Fajn bol aj špenát, i keď nechutil rovnako ako u iného Cona v meste, tentoraz bol menej cesnakový.

Zdroj: BN
Panini a cesnakový dresing

​Pri tradičných Spaghetti Carbonara (9,90 €) sme stavili na verziu so smotanou. Mohli byť aj v originálnom prevedení bez smotany, zato s jemným žĺtkovým krémom, no verili sme, že naša voľba nemusí byť zlá. Ani nebola. Špagety jednoznačne domácej výroby sa perfektne zhodli s lahodnou omáčkou, ktorú majster kuchár vyčaroval s pomocou vaječného žĺtka, cibule, spomínanej smotany plus prepečená slaninka – nezlepili sa v „hniezde“, ako sme ich zažili v inej talianskej reštaurácii. Páčilo sa nám tiež, že opäť nešetrili parmezánom, skvostným syrom, o ktorý sa vraj Taliani starajú ako o vlastné dieťa. Výsledkom bolo výborné cestovinové jedlo s plnou chuťou.

Zdroj: BN
Špagety Carbonara

​Neodolali sme ani tradičným zapekaným cestovinám, v našom prípade to boli Lasagne al Forno (10,50 €), ktoré pripravujú so syrom, smotanou a bolonskou omáčkou založenou na prvotriednom mletom mäse. Lazane posypané parmezánom boli veľmi šťavnaté, veľmi paradajkové aj veľmi syrové, a zapečené pláty cestoviny, ktoré mäsovo-smotanová omáčka dôkladne prekryla, mäkučké. Pre niekoho by možno bola táto špecialita až príliš mokrá, nám však úplne vyhovovala.

Zdroj: BN
Šťavnaté lazane

​Takže záver: U petržalského Cona radi zdôrazňujú, že kvalita používaných surovín, ktoré dovážajú z rôznych krajov Talianska, je vysoká – my konštatujeme, že nám z nich vytvorili príjemný gurmánsky zážitok, aj keď sme stavili na jednoduché jedlá, nič sofistikované. S tou chválou to ani nepreháňajú.

Naše hodnotenie: ****

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si reakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?