BEDEKER GURMÁNA Ani pizza, ani palacinky. V tejto reštaurácii nás prekvapilo úplne iné jedlo
Zdroj: Matúš Husár
O reštaurácii, ktorá púta názvom Pizzeria Tiffany a Palacinkáreň, sme sa dozvedeli vďaka reportáži kolegyne Ingrid v Petržalských novinách. V rodinnom podniku na Fedinovej ulici, ktorý existuje už takmer štvrťstoročie, však robia najmä rôzne špeciality autentickej srbskej kuchyne. Práve tie nás sem prilákali, napokon, majiteľ je Srb Miroslav Aleksič.
Vopred podotýkame, nedajte sa odradiť ponukou, ktorú prezentujú na webe, majú toho oveľa viac a za ozaj príjemné ceny. Všimli sme si dve dámy dôchodkyne, ktoré sem prišli na menu, stojí 7,80 € a spolu s dezertom 9 € – zjavne je reštaurácia prijateľná aj pre seniorov. Interiér je síce skromnejší, ale cítime sa fajn, srbské rádio mu dáva osobitú atmosféru.
Zdroj:
Matúš Husár
Interiér reštaurácie na petržalskej terase je skromnejší, ale atmosféra príjemná.
Ak neviete, čo skôr si z balkánskych špecialít vybrať, vyskúšajte Mix na grile (14,80 €), porcia je pre dvoch a viac ako uspokojivá. Na krásne farebnom tanieri máte z každého niečo: čevabčiči aj placky uštipci pripravené z mletého bravčového a hovädzieho mäsa, grilovaný plátok kuracieho aj vešalice z bravčového karé, k tomu špíz s kúskami voňavej slaninky a v miske chutnú omáčku ajvar... Ak aj nie ste veľký fanúšik jedál z mletého mäsa, oceníte, že v Tiffany je kvalitné, majiteľ stavia celé roky na overeného dodávateľa. Všetko to bolo príjemne korenené, možno placka chcela byť ešte chvíľu na grile, ťažšie sa nám krájala a bola suchšia, ale zato chuťovo bohatá. Opekané zemiaky (6 € za dve porcie), ktoré sme si doobjednali, boli výborné, nechýbalo im nič, a domáci chlieb, ktorý nám priniesli ešte teplý rovno z pece, famózny. Za zmienku stojí aj zeleninová príloha, prekvapila nás v nej na kocky nakrájaná surová cibuľa, nie v každej reštaurácii by na ňu mali odvahu.
Zdroj:
Matúš Husár
Mix na grile..
Zdroj:
Matúš Husár
...a domáci chlieb
Vychutnali sme si tiež Gurmánske uštipci (10,80 €) s hranolčekmi. Štyri poctivo veľké placky z mletého bravčového a hovädzieho boli o čosi šťavnatejšie a mäkšie ako tá v mixe špecialít. Chuť grilovaného mäsa, ktoré bolo jednoznačne vysokej kvality, nám pripomenula dovolenku pri Jadrane. Možno mohla byť ostrejšia, ale to sa dá zariadiť čili omáčkou, ktorú si doobjednáte, ak chcete. Hranolčeky boli dosolené presne ako treba a chutili ozaj zemiakmi, nie spáleným tukom. Potešila i pestrofarebná zeleninová príloha, opäť aj so surovou cibuľou, čo je u nás celkom nezvyčajné, ale k mletému mäsu na grile nevyhnutne patrí. „Určite sem vezmem otca, aby si spomenul na chute našich dovoleniek v Juhoslávii,“ konštatoval kolega Matúš, ktorý zároveň ocenil veľkosť porcie, bola obrovská.
Zdroj:
Matúš Husár
Gurmánske uštipci
Pri Kuracích prsiach Tiffany (10,60 €) sme chvíľu špekulovali, ako je možné získať až taký veľký kus mäsa z danej časti kurčaťa, ktorý nám potom naplnili syrom a hovädzím pršutom, majster kuchár asi čaruje... V každom prípade špecialita, ku ktorej sme si dali opekané zemiaky, bola výborná, mäsko šťavnaté a dobre ochutené, spolu so skvostnou náplňou naozaj vynikajúce, jednotlivé chute sa pekne zladili. Vyzdvihujeme čerstvosť surovín a ešte poznamenávame, že v náplni nebola najlacnejšia šunka, akú vám často ponúknu v iných reštauráciách, takže super. Ak vás ozaj neláka balkánska kuchyňa v takej či onakej verzii mletého mäsa, vyskúšajte toto jedlo.
Zdroj:
Matúš Husár
Kuracie prsia Tiffany
Na záver prišlo prekvapenie v podobe milého gesta: hoci sme si všetko objednali z jedálneho lístka, priniesli nám domáci dezert grátis, ktorý dávajú len k menu. Nečakaná sladká bodka.
Zdroj:
Matúš Husár
Domáci dezert...
Zdroj:
in
...a Schwarzwaldská palacinka
No ale keď už ste v pizzerii a palacinkárni, ako hovorí názov podniku, a ešte vládzete, doprajte si aj palacinku, robia sladké, slané i vyprážané. Kamarátka Ingrid zavŕšila spomínanú reportáž pre Petržalské noviny Schwarzwaldskou palacinkou (7,50 €) a pochvaľovala si. „Cesto je síce hrubšie, ale malo bohatú čokoládovo-ovocnú plnku a na vrchu kopec ovocia so šľahačkou, ktorou tiež nešetrili, no cukrový šok, keď to zješ celé. Pokojne sa to dá poňať aj ako hlavné jedlo, bohato zasýti.“
Naše hodnotenie: ****
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.
(bn)
Tréner a pretekár Michal Pokorný: Pump track nie je športom iba pre mužov, za krátky čas ho zvládne každý
Pumptrackovú dráhu na Haanovej ulici využívajú mesačne stovky až tisícky jazdcov, ktorí si bezplatne vychutnávajú pumptrackové vlny. „Naučiť sa pohybovať na bicykli na pump tracku vie za krátky čas každý,“ hovorí MTB/Pump track tréner, pretekár a moderátor Michal Pokorný.