BEDEKER GURMÁNA Raňajky s alpakami sú zážitok, ale pozor, je tu malá zrada

4.6.2023

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Bistro Bite&Byte v bratislavskom Ružinove máme overené, prvýkrát sme sem zašli približne pred rokom na obed a boli sme spokojní. O čosi neskôr však pribudla novinka – raňajky, pri ktorých vám robia spoločnosť prítulné alpaky. Museli sme vyskúšať, takýto zážitok nik iný v našom meste neponúka.

Raňajky, o ktorých sa hovorí – takto nazvali milú atrakciu podnikatelia Filip Štefanička a Samuel Pokorný, ktorí stoja za konceptom technologického bistra Bite&Byte. Jeho príbeh sa začal vytvorením aplikácie, na ktorú nadviazal celý reštauračný systém: v appke vidíte kompletné zloženie jedál a nápojov, ktoré si môžete upraviť podľa svojich preferencií.

Keď sem prídete v hociktorý iný deň, jedlo si objednáte aj priamo u čašníka, ale pri raňajkách s alpakami, ktoré robia dvakrát do týždňa, v utorok a štvrtok, sa bez aplikácie nezaobídete. Cez ňu si vstup rezervujete, a hneď aj zaplatíte necelých 20 eur na osobu, ktoré treba „prejesť“. Navonok jednoduché, no je tu malá zrada. V prípade, že vás je viac, objednávanie cez appku priamo na mieste vám zaberie dosť času a pomerne náročné bolo aj zratúvanie sumy, aby sme vyčerpali celý kredit. Určite odporúčame urobiť si objednávku vopred, vtedy budete mať už v čase príchodu raňajky nachystané.

Zdroj:

Alpaky sú na ľudí zvyknuté, vychovávajú ich kontaktne na farme v Moste pri Bratislave.

Zdĺhavé objednávanie sme si krátili sledovaním dvoch alpák, ktoré vodil chovateľ od stola k stolu, pristavili sa aj pri nás. Zvieratká sú milé a prítulné, zjavne zvyknuté na ľudí, dali sa nám pohladkať a pokojne si pri tom pohmkávali... Filip Štefanička vysvetlil, že ich vychovávajú kontaktne, niekedy ich vraj vezme aj domov do obývačky - deti z nich majú radosť, dospelí zas pri nich dokážu zabudnúť na starosti. Aj pre nás boli raňajky v prítomnosti priateľských alpák zážitkom, ktorý nám spríjemnil začiatok dňa. Správali sa spôsobne, do tanierov nám nenazerali, ale zeleninkou by tieto bylinožravce iste nepohrdli.   

Zdroj: Marián Dekan

​Bistro je na Plynárenskej ulici, oproti na parkovisku má niekoľko vyhradených miest pre návštevníkov.

Novinkou v raňajkovom menu je Bunn ´n´  Roll v sladkej i slanej verzii. Názov nám veľa nehovoril, a tak sme vyskúšali obe. V prípade RoastBeef Bunn ´n´  Roll (9,90 €) bol maslový croissantový sendvič plnený okrem roastbeefu rajčinovým hummusom, nakladanými uhorkami, šalotkou aj šalátom valerián. Chuť výborná, mäsko jemné, nemuseli sme s ním zápasiť, a pečivo sladšej chuti nepochybne upečené v ten deň ráno, ako prezradil šéfkuchár - bolo to ozaj cítiť.

Zdroj: Marián Dekan

​Slaný croissantový sendvič

Sladký Bunn ´n´  Roll (9,90 €) s pomarančovou penou bol naplnený aj čerstvými jahodami a zaliaty javorovým sirupom, navyše posypaný škoricovým cukrom a ozdobený milým kvietkom. Chutnými ingredienciami nešetrili, aj vyšľahaného krému nám dopriali štedro. Maškrta bola naozaj chutná, ale sladká až príliš, hodila by sa nám skôr po dobrom obede.

Zdroj: Marián Dekan

​Sladký croissantový sendvič

V ponuke zaujal i Batata Toast (9,90 €), plátok sladkého zemiaka potretý domácim lieskovcovým maslom, domácou granolou, s čučoriedkami, malinami a s ricottou, jej chuť nám však unikala, potlačili ju iné ingrediencie. Aj tento sladký toast, navyše preliaty javorovým sirupom, bol na žalúdok hneď zrána ťažší, appka nám ukázala, že obsahuje až 504,1 kcal. Na pohľad vyzerala špecialitka pekne, kombináciou chutí síce zaujímavá, ale nepripadala nám výnimočná.

Zdroj: Marián Dekan

​Batatový toast

Raňajková klasika Miešané vajíčka (8,90 €) s upraženými plátkami slaniny, mixom rôznej zeleniny a čerstvým kváskovým chlebíkom bola presne taká, akú sme si predstavovali. Vajíčka boli dobre vymiešané, mali krémovú konzistenciu, nadýchanú a chutnú, nič nám nechýbalo, ani štipka soli. Porcia bola opäť výdatná, vystačili sme si s ňou až do neskorého popoludnia.

Zdroj: Marián Dekan

​Miešané vajíčka

Ochutnali sme aj Pickle a Avo toast (8,90 €), teda avokádový toast s nakladaným cviklovým a kurkumovým karfiolom, uhorkami a granátovými jablkami. Chlieb bol úplne čerstvý, teplý, jemný, a zároveň chrumkavý. Takto ho udržiaval horúci tanier, na ktorom bol servírovaný. Toast pôsobil esteticky, svojou farebnosťou nádherne... Ak máte radi avokádo a jemnú kyslosť uhoriek i nakladaného karfiolu, je to správna voľba. Chuť granátového jablka sme však nepostrehli. Konzumáciu nám komplikovalo štedré obloženie na toaste, takže rátajte s tým, že ho asi s čistými rukami nezjete. Môžete síce využiť príbor, no ani krájanie nebolo úplne jednoduché.

Zdroj: Marián Dekan

​Avokádový toast

Benediktínske vajce s honosným názvom Egg Benedict Royale (9,90 €) sme si vychutnali naplno. Ak si myslíte, že tú najlepšiu verziu ste už jedli, je čas prísť ho vyskúšať sem. Nie všade dostanete aj plátok lososa či baby špenátik. Špecialitka preliata krehkou holandskou omáčkou bola výborná, chuťovo bohatá,  chrumkavého chlebíka by sme však prijali viac - na vytretie taniera, v ktorom zostávali všetky tie skvelé šťavy.

Zdroj: Marián Dekan

​Benediktínske vajce

Na záver sme si dopriali koláčiky, každý jeden bol lahodný, ale tiež hutný, dva celé kusy by ste asi nezvládli. Z ponuky sme si vybrali tri, jeden s názvom Marhuľa Bergamot Vegan Cheescake (4,90 €), druhý bol Extra gaštanový Vegan Cake (4,50 €) a napokon Višňovo-čokoládový Tart (4,90 €). Všetky mali jemné cesto, ktoré sa až rozpadávalo na jazyku, a vynikajúcu plnku. Bolo zjavné, že pridané ingrediencie sú poctivé, žiadne lacné náhrady – tomu zjavne zodpovedala aj pomerne vysoká cena.

Zdroj: Marián Dekan

​Koláčiky

(bn)

Naše hodnotenie: ****

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?