Skvelá ponuka pre vaše deti: Na Zlatých pieskoch sa naučia jazdiť na kajaku, a k tomu niečo dôležité navyše

6.6.2022

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

„Zdá sa mi, že mnohí Bratislavčania netušia o možnosti, ktorá je otvorená všetkým deťom. Naučíme ich jazdiť na kajaku, no ponúkame aj ďalšie zaujímavé aktivity,“ napísal nám dobrovoľný manažér vodáckeho klubu na Zlatých pieskoch Boris Bergendi. Tak sa pozrite, ako môžu vaše ratolesti tráviť voľné chvíle - oveľa zábavnejšie než s mobilom či pri tablete. Nejde však len o športové výkony.

Okolo piatej popoludní bolo v areáli vodáckeho klubu na Zlatých pieskoch živo, menšie deti si práve odnášali loďky na vodu, začínal sa tréning. Zastavili sme sa tu síce len na chvíľu, no vieme si predstaviť, že aj rodičia, ktorí sledovali svoje ratolesti z brehu, sa cítili príjemne. Stačí sedieť na tráve, pozerať sa na hladinu jazera a z tejto oázy pokoja sa vám nechce odísť.

Práve v týchto dňoch ponúka klub tréningy aj pre ďalších záujemcov. Dieťa nemusí mať mimoriadny talent, môže byť i lenivejšie, menej obratné či obézne, uvidíte, aké zázraky s ním šikovný tréner dokáže. Jedinou podmienkou je, že vie plávať. „Ak má váš syn či dcéra 9 až 12 rokov, môžete k nám prísť v ktorýkoľvek pondelok, stredu alebo piatok po 16. hodine, budeme sa vám venovať,“ pozýva Boris Bergendi.

Zdroj: Boris Bergendi

Vodácky klub na Zlatých pieskoch vychováva mnohé talenty.

Vodácky klub s lodenicou je na krásnom mieste priamo pri jazere oproti verejnej pláži, v budove, ktorú stále vylepšujú. Je v nej aj telocvičňa, posilňovňa, spoločenská miestnosť, nechýbajú, samozrejme, šatne či toalety. To všetko postupne vybudovala partia nadšencov predovšetkým vďaka vlastnému úsiliu.

V najbližšom pláne je nadstavba objektu, získajú tak ďalší priestor na svoje aktivity. Deti sa totiž po tréningu domov neponáhľajú, rady tu trávia čas spolu s kamarátmi vodákmi, ale aj trénermi a rodičmi. Náplň tréningov, kam môžete prihlásiť svoju ratolesť hoci aj dnes, je širšia ako by mnohí predpokladali.

Zdroj: ac

​Budovu vodáckeho klubu neustále vylepšujú, je v nej aj posilňovňa. Najbližším plánom je nadstavba objektu.

Zdroj: ac

​„Deti budeme viesť k vzťahu k vode a prírode. Naučíme ich pod odborným dohľadom ovládať kajak, zvýšime ich kondíciu, no zároveň ich budeme viesť k zdravému stravovaniu, a  ponúkneme im aj iné, doplnkové aktivity - loptové hry, stolný tenis, gymnastické cvičenia, rehabilitačné cviky, ale aj kúpanie, opekanie, a najmä zdravý, športový kolektív,“ informujú vodáci na webe vkzlatepiesky.sk.

Páči sa nám, že tréningy dopĺňa zároveň výchova k zodpovednosti a samostatnosti. Vodáci ju pokladajú za veľmi dôležitú. „Znamená to napríklad, že deti musia prísť na tréning včas, za meškanie sú cviky navyše. Tiež sa musia samy postarať o svoj kajak a pádlo,“ približuje Boris Bergendi.

Zdroj: ac

​Deti sa musia samy postarať o svoj kajak a pádlo.

Sledujeme chlapca vo veste, ako si nesie k vode loďku dlhú 4,5 metra, vážiacu 8 kg. Nemá s tým problém. Staršie deti nad 12 rokov už dostanú väčšie, päťmetrové kajaky, aj ich hmotnosť je vyššia, až 12 kg. A každé jedno si ten svoj musí po tréningu utrieť od vody a odložiť, kam treba, inak hrozia ďalšie cviky.

Ak vás zaujíma, čo všetko by ste mali svojmu vodákovi nachystať na tréning, tak veľa toho nepotrebuje. Loďku, pádlo aj vestu mu poskytne klub, čiže postačí, keď dieťaťu zbalíte plavky, tričko navyše, uterák, šľapky, fľašu s pitím a opaľovací krém. A možno práve vtedy objaví, čo všetko dokáže, a že tráviť čas športom v krásnom prostredí stojí zato.

Zdroj: Boris Bergendi/archív

Boris Bergendi, dobrovoľný manažér vodáckeho klubu

• Úspechy klubu

Vodácky klub na Zlatých pieskoch, ktorý pracuje prevažne na dobrovoľníckej báze, sa za päť rokov fungovania dokázal prepracovať do prvej polovice rebríčka slovenských klubov. Piati najlepší pretekári sa dokonca prebojovali do slovenskej mládežníckej reprezentácie, s ktorou sa vlani v septembri zúčastnili na Súťaži olympijských nádejí v českých Račiciach. 

Zdroj: Boris Bergendi

​(ac)

Páčil sa vám článok?