V Ružinovskej galérii sa chystá vernisáž k výstave obrazov Ladislava Mareša

17.9.2021

Zdroj: Cultus Ružinov

Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava-Ružinov a CULTUS Ružinov pripravujú vernisáž obrazov Ladislava Mareša s názvom „Planéta M“ situovanú v Ružinovskej galérií na Ružinovskej 28. Výstavu v priestoroch foyer Domu kultúry Ružinov otvorí kurátorka Mária Horváthová a to v utorok 21. septembra 2021 o 18:00 hod a obrazy tam budú vystavené do 22. novembra 2021.

Ladislav Mareš po absolvovaní niekoľkých umeleckých škôl rôzneho zamerania sa dnes okrem maľby, kresby a grafiky orientuje i na ilustráciu, grafický dizajn, fotografiu a je aj skvelým gitaristom. Ťažisko jeho aktivít však spočíva najmä v maliarskej tvorbe, kde sa už roky pohybuje na rozhraní figurácie a abstraktného sveta farieb a línií. Figurálna tvorba ho spája s realitou súčasného diania a mnohé z jeho abstraktných diel sú zas inšpirované hudbou a širokou škálou emócií a pocitov svojich rovesníkov.

Vo svojej ranej figuratívnej tvorbe autor zväčša ťažil z účinku veľkých štylizovaných plošných tvarov a obrysov, oprostených akýchkoľvek detailov. Jeho postavy športovcov, hráčov, ale aj fragmenty čísel alebo písma žiarili na pozadí neutrálnej plochy, oživenej dramatickými a dynamickými farebnými zásahmi. V priebehu rokov sa jeho maliarsky štýl vykryštalizoval do špecifickej výtvarnej reči, kde rezonujú najmä prvky popartu a streetartu, grafity i komiksu. Výsledkom je svieži maliarsky záznam pohybu a rytmu doby, prepojený na prvky súčasnej vizuálnej kultúry s témami zo sveta výtvarnej a hudobnej synestézie, ale i z prostredia konzumnej spoločnosti. Farba v jeho tvorbe stále zostáva rovnako svieža a žiarivá, narastá však podiel pevnej dynamickej a spontánnej kresbovej linky, ktorá ovláda kompozíciu a je dominantným nositeľom výrazu. Jeho najnovší cyklus veľmi spontánnych, dynamických a akčných malieb interpretuje širokú škálu námetov, ktoré vo svojej metaforickej výpovedi obsiahnu nadčasové antické i historické témy, širokú škálu spoločenského diania i filozofické úvahy a meditácie.

Vstup na podujatie je voľný za dodržania protipandemických opatrení.

(ts)

Páčil sa vám článok?