Nájomné byty áno, ale nie u nás! Kvalitný projekt v Prievoze pohorel, kam ho „posunú“?

6.6.2021

Zdroj: MIB/Superatelier

Páčil sa vám článok?

Zaujímavý návrh komunitného bývania najmä pre seniorov predstavil ešte začiatkom roka Metropolitný inštitút Bratislavy. V susedstve Csákyho kaštieľa v ružinovskom Prievoze sa malo postaviť 8 menších objektov s 30 bytmi, z tohto zámeru však napokon nebude nič. V čom je problém a v ktorej inej bratislavskej lokalite sa môže projekt uplatniť?

O osude projektu, ktorý sa mal realizovať v Prievoze na Parkovej ulici, rozhodlo v máji tohto roku hlavné mesto na základe petície obyvateľov a aktivistov, ktorí s výstavbou nesúhlasia. Obávajú sa predovšetkým narušenia charakteru územia, kde sa nachádzajú aj historické skleníky. Magistrát sa ho teda vzdal. 

Ľudia vraj v petícii uviedli „dobré argumenty“, pritom však treba pripomenúť, že pri návrhu riešenia prebiehala otvorená komunikácia s miestnymi. „V júni v roku 2020 sme oslovili obyvateľov a obyvateľky susediacich ulíc v Prievoze a zorganizovali s nimi participatívne stretnutie priamo na pozemku, kde vyjadrili svoje požiadavky a názory na tento zámer. Hlavnou požiadavkou bolo, aby postavené byty neboli príliš dominantné a neprevyšovali okolitú zástavbu. Zaznela aj potreba zachovať pokojný charakter okolia. Tieto požiadavky boli v súťažnom zadaní a víťaznom návrhu podľa nášho názoru a názoru odbornej poroty zohľadnené,“ vysvetlil pre náš web banoviny.sk riaditeľ Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB) Ján Mazúr.

Zdroj: Marián Dekan

Osem objektov s nájomnými bytmi sa malo postaviť v susedstve Csákyho kaštieľa.

Podľa jeho slov aj pri neskoršej komunikácii s miestnymi obyvateľmi a aktivistami intenzívne pracovali, spolu s tímom nájomného bývania z magistrátu, na zohľadnení dodatočných návrhov a hodnôt vo víťaznom architektonickom návrhu. „Do snahy zladiť miestne záujmy a verejný záujem výstavby mestských nájomných bytov sme investovali veľké množstvo energie, podobne aj jednotlivé ateliéry, ktoré sa zúčastnili na súťaži. O to viac nás mrzí, že tento jedinečný návrh sa napokon nebude realizovať v lokalite Parková, pre ktorý bol tvorený, no rešpektujeme rozhodnutie mesta,“  dodal riaditeľ MIB.

Zdroj: MIB

​Stavať sa malo na pozemku, kde sa zachovala aj netradičná oranžéria a skleníky.

Víťazný projekt pre komunitné bývanie pre seniorov pokladá riaditeľ MIB za veľmi kvalitný. Či sa však uplatní v niektorej inej lokalite a kde konkrétne, to zatiaľ jasné nie je. „Už pri jeho zadaní sme spolupracovali s oddelením sociálnych služieb na magistráte a vychádzali sme z toho, čo potrebujú seniori, ktorí sú ešte samostatní a nepotrebujú dennú starostlivosť vo svojom bývaní. V súčasnosti vyhodnocujeme, či a ako je možné tento projekt využiť, o konkrétnom mieste je však predčasné hovoriť,“ konštatuje Ján Mazúr.

(ac)

Páčil sa vám článok?