Prvá z infikovaných, riaditeľka MŠ v Ružinove: Covid zvládala ťažšie, ako sa cíti po pol roku?

12.10.2020

Zdroj: MČ Ružinov

Páčil sa vám článok?

Riaditeľka materskej školy v bratislavskom Ružinove Iveta Brodzianska patrila k prvým Slovákom, ktorí bojovali s Covid-19. Prvé príznaky ochorenia pocítila 8. marca tohto roku a jeho priebeh bol ťažší. Ako sa cíti dnes, po siedmich mesiacoch?

Infikovanie novým koronavírusom má rôzne prejavy a tiež dôsledky na zdraví. Mnohí ľudia vôbec netušia, že sú pozitívni, pretože nemajú nijaké príznaky, iní sa s ochorením pasujú ťažko, niektorí boj nezvládnu a zomierajú. Na Slovensku má Covid-19 na svedomí 61 úmrtí, na JIS-ke je 12 pacientov a podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 31 pacientov (údaj k 10. októbru).

Mnohí z tých, ktorí sa vyliečili, sa pritom sťažujú na nepríjemné dôsledky ochorenia ako je únava, slabosť či problémy s dýchaním, ktoré ich trápia celé mesiace. Dokonca viacerí z pacientov, ktorí mali len mierne prejavy ochorenia, sa ani po štvrťroku necítia byť úplne zdraví: niektorým sa ešte nevrátil čuch, iní lapajú po dychu aj po najmenšej námahe...

Riaditeľka ružinovskej materskej školy Iveta Brodzianska zistila, že zdravotne nie je v poriadku, v nedeľu 8. marca neskoro v noci. Najskôr cítila bolesť žalúdka a pocit na zvracanie, no vôbec jej nenapadlo, že by mohla mať Covid-19 (nakazila sa od kolegyne v škôlke, ktorá sama nevedela, že bola v styku s pozitívnym človekom). Patrí pritom k rizikovej skupine, keďže má kardiologické ochorenie.

Našťastie, nebola na tom tak zle, aby musela ísť do nemocnice. Priznáva však, že priebeh Covid-19 nebol u nej vôbec ľahký. Ochorenie sa v jej prípade prejavilo ako silná chrípka, ktorá ju trápila približne desať dní. „Najhorší bol pritom kašeľ, vysoké teploty a slabosť,“ priznala pani riaditeľka pre Bratislavské noviny ešte na jar, pár dní po vyliečení. Už krátko po prekonaní choroby sa však cítila dobre, vrátila sa do práce, voľný čas často trávila na prechádzkach v prírode so psom... Kašeľ však mala ešte aj po pretestovaní, keď bol výsledok negatívny.

Ako je na tom dnes, viac ako pol roka od nákazy? „V súvislosti s Covid-19, hoci som nemala najľahší priebeh, sa aj po siedmich mesiacoch cítim dobre, nepociťujem únavu, slabosť. Vo funkcii riaditeľky 10-triednej materskej školy  asi na to ani nemám čas,“ poznamenáva s úsmevom Iveta Brodzianska. Zároveň však ubezpečuje: „Na kontrolnom kardiologickom vyšetrení, kam chodím každý polrok, mi doktor povedal, že nemám žiadne zmeny ani po prekonaní Covid.“

​(ac)

Páčil sa vám článok?