VIDEO: Chrípka? Kdeže, smrť nastáva rýchlo. Patológ vysvetľuje rozdiel medzi obeťami COVIDU-19 a chrípky

8.10.2020
0

Zdroj: FB Ministerstvo zdravotníctva

Páčil sa vám článok?

Prehovoril odborník z praxe. Uznávaný patológ Michal Palkovič robil pitvu väčšiny ľudí s Covidom-19. Na videu, ktoré zverejnilo ministerstvo zdravotníctva, sa rozhodol porozprávať, aký je napríklad rozdiel medzi chrípkou a koronavírusovou infekciou a čo s nami ochorenie COVID-19 urobí.

Ako vysvetlil uznávaný patológ, koronavírus napáda najmä naše pľúca, v ktorých sa množí. Naše telo následne zareaguje imunitnou odpoveďou, a práve tá spôsobí ťažký zápal pľúcneho tkaniva. To prestáva byť vzdušné a mení sa na masu pripomínajúcu mäso. Deštrukcia je taká rozsiahla, že sa zadusíme.

"Sú iste štádiá chrípky, ktoré budú veľmi podobné so štádiom koronavírusovej infekcie, avšak následky a rýchlosť priebehu infekcie je pri koronavíruse nepomerne väčšia, deštrukcia, ktorú vidíme, nastupuje podstatne rýchlejšie a smrť nastáva veľmi rýchlo. To nie je pre chrípku až také typické," vysvetlil patológ Palkovič s tým, že chrípka iba oslabí pľúcne tkanivo, ktoré následne môže postihnúť hnisavý zápal. Koronavírus na rozdiel od chrípky pľúca deštruuje priamo. Inak povedané, zápaly pľúc spojené s vírusom chrípky spôsobujú zväčša baktérie (teda nie priamo vírus chrípky), kým koronavírus ničí naše pľúca priamo. Dôležitý rozdiel je v tom, že baktérie dokážeme potláčať antibiotikami, no na vírusy účinné priamo pôsobiace lieky zatiaľ nemáme.

(ms)

Páčil sa vám článok?