Smutná správa: Labute na Štrkovci opäť hynú, zomrela mama i mláďa

16.9.2020
0

Zdroj: Miroslav M.

Páčil sa vám článok?

Tragický príbeh ružinovských labutí zo Štrkoveckého jazera sa opakuje i tento rok. Ešte v priebehu noci sme písali, že mama labuť bojuje o život. Žiaľ, už to nie je pravda. Svoj boj prehrala a taktiež zahynulo aj jedno z jej mláďat (na fotografii).

"Ťažké ráno. Maminka a jedno mladé neprežili. Jedno je v kritickom stave na veterine a dve na pozorovaní," informovala na svojej stránke Štrkovecké jazero na Facebooku pani Janka, ktorá sa týmto labutiam venuje dlhodobo.

Ešte včera si po mamu labuť prišli pracovníci štátnej ochrany prírody, ktorí ju odviezli  k veterinárovi. Zároveň bolo "nezvestné" aj jedno jej mláďa. Bohužiaľ, dnes sa naplnili najhoršie scenáre. Z dvoch dospelých labutí a štyroch mláďat žije už iba samec a dve mláďatá. Tretie bojuje o život. Čo je príčinou každoročného úhynu labutí na Štrkovci nie je úplne isté. Najväčšej kritike čelia ľudia, ktorí ich kŕmia nevhodnou potravou, no či príčinou nemôže byť nejaké znečistenie jazera či baktéria naisto nevieme.

Zdroj: FB Štrkovecké jazero

​Umierajúca mama labuť na veterine.

Páru labutí sa minulý rok vyliahli tri mláďatá, samica čoskoro z neznámych príčin uhynula. Následne uhynuli postupne aj všetky tri mláďatá, z rodiny prežil iba samec, ktorý mal tento rok novú partnerku a mláďatá.

FOTO: Pre bezpečnosť labutí zo Štrkovca včera nainštalovali do okolia jazera výstražné dopravné značky

Ružinovský starosta Martin Chren včera na sociálnej sieti zverejnil fotografie s osádzania dočasných dopravných značiek, ktoré upozorňujú vodičov na možnú prítomnosť labutí na ceste. Labutia rodinka zo Štrkovca je totiž povestná tým, že každý deň podniká dlhšie prechádzky do širokého okolia a zatiaľ sa jej členovia ešte nenaučili využívať priechody pre chodcov...

(ms)

Páčil sa vám článok?