Vandali posprejovali pamätník Andreja Hlinku v Ružinove

23.6.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Kým v USA či Veľkej Británii momentálne dochádza k poškodzovaniu sôch významných historických osobností rozvášnenými davmi, na Slovensku sme mali od takýchto prípadov pokoj. Najnovšie však neznámi vandali posprejovali pamätník s bustou Andreja Hlinku v bratislavskom Ružinove. Názor môžete vyjadriť hlasovaním v ankete na konci článku.

Poškodený pomník sa nachádza v Parku Andreja Hlinku v spomínanej mestskej časti. Neznámi provokatéri sa zjavne inšpirovali dianím v niektorých krajinách, kde sa objavujú aj na sochách nápisy Black Lives Matter. Ide o názov aktivistického hnutia v USA, ktoré od roku 2013 upozorňuje na násilné správanie polície voči Afroameričanom (v preklade Na životoch "čiernych" záleží). 

Na pamätníku Andreja Hlinku sa objavil podobný nápis, akurát slovo Black nahradilo slovo Roma. Kto a s akým cieľom tento čin urobil, si môžeme iba domýšľať, no určite to neprispeje k upokojeniu spoločenskej atmosféry, práve naopak, čo zväčša vyhovuje extrémistom na pravej i ľavej strane politického spektra. Tí sa zrejme neštítili zneužiť na dosiahnutie provokácie použitie slova "Roma", hoci Rómovia s týmto činom s najväčšou pravdepodobnosťou nemajú nič spoločné, keďže ani v ich záujme rozhodne nie je, aby na Slovensku dochádzalo k etnickému napätiu. 

Zdroj: FB Joey T. S.

​​Posprejovaný pomník Andreja Hlinku. 

Keď sme prišli na miesto, pomník práve čistil pán Ľubomír Krampl. "Som radový člen SNS a pracujem s farbami, teda ich viem aj odstrániť. A preto keď dostanem avízo, že niekto poškodil pamätník nejakého slovenského národného dejateľa, pokladám si za povinnosť dať to do poriadku," vysvetlil nám. Sprevádzala ho i manželka Dagmar, ktorá je predsedníčkou krajskej organizácie strany v Bratislave. 

Zdroj: ms

Pán Ľubomír pri čistení pamätníka. 

Zdroj: ms

Pán Ľubomír prezradil, že sa s týmto typom vandalizmu stretávajú. 

Zdroj: ms

Pamätník po očistení. 

Samozrejme, Andrej Hlinka patrí medzi historické osobnosti, na ktoré panujú rôzne názory a časť verejnosti si myslí, že pomenúvať po ňom námestia či parky nie je správne. Ani to však nikoho neoprávňuje k vandalizmu. 

(ms) 

Páčil sa vám článok?