Ktorá mestská časť má najviac infikovaných koronavírusom?

24.3.2020

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Podľa bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktorý na svojej stránke začal zverejňovať aktuálne čísla pozitívne testovaných osôb v Bratislavskom kraji, je to Ružinov. Existuje v našej metropole aj nejaká mestská časť, kde ešte koronavírus nie je?

Posledný údaj na stránke úradu http://www.ruvzba.sk/pozitiv%20frame.html eviduje 66 infikovaných v Bratislave (83 v Bratislavskom kraji). V Ružinove je to 20 osôb, v Petržalke 10, v Novom Meste 6, v Starom Meste 5, v Karlovej vsi 6, v Podunajských Biskupiciach 3, v Rači 3, v Devíne 2, Devínska Nová Ves, Vrakuňa, Vajnory aj Lamač po jednom prípade. Dúbravku, Záhorskú Bystricu, Jarovce, Rusovce, Čunovo, tabuľka zatiaľ neeviduje, ale až 7 Bratislavčanov nemá uvedenú mestskú časť.

Starosta Ružinova Martin Chren skonštatoval na facebookovej stránke, že ide o „nelichotivé prvenstvo“ Ružinova. „Aktuálne je z Ružinova 20 až 23 infikovaných,“ povedal nám. Prvotnú príčinu tohto vysokého čísla vidí v ohnisku nákazy , v materskej škôlke na Palkovičovej ulici.

V Ružinove je zo 72-tisíc obyvateľov až 21,500 seniorov! Úrad im odporúča minimalizovať pobyt vonku. Podľa slov pracovníčky pošty, s ktorou sme hovorili, to nie všetci rešpektujú. „U nás na pošte bolo dnes 360 klientov! V bežný deň bývalo 500. Toto je núdzový stav?!“ hovorí žena, ktorý pracuje na jednej z pobočiek Slovenskej pošty v Ružinove. „Starí ľudia, 70 a viac, to je polovica klientov! Chodia platiť šeky! Kupujú si veľkonočné pohľadnice a známky. Teraz je to nutné?! Kde majú deti? Prečo sa o nich niekto nepostará? Nechápem. Jeden starý pán bez rúška mi povedal, že jemu je to jedno, že on už chce aj tak umrieť... Dala by som zákaz vychádzania ľuďom nad 65 rokov...“

Starosta Martin Chren vysvetľuje, že obec nemá kompetenciu obmedziť pobyt osobám nad 65 rokov. To môže urobiť len štát. Mestská časť však ráta aj s týmto krízovým variantom, hoci podľa starostu u nás zatiaľ nemáme komunitné šírenie vírusu, takže je otázne, či k tomu vôbec dôjde. „V takom prípade by bola, okrem pomoci rodín navzájom, nutná aj armáda dobrovoľníkov, ale tiež podpora zo strany štátu, logistická aj materiálna. Bolo by to extrémne náročné. Ak by to mal celé financovať Ružinov, neviem si to predstaviť. Predpokladám, že v  našej mestskej časti by sme museli doručovať aspoň jedno teplé jedlo denne minimálne tisícke obyvateľov,“ skonštatoval.

A nejde len o jedlo pre seniorov. Mnohí majú napríklad psov, ktorých treba kŕmiť a pravidelne venčiť...

​(in)

Páčil sa vám článok?