Na Dulovom námestí v Bratislave odhalí Matica slovenská pamätnú tabuľu Matúšovi Dulovi

23.10.2019

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Známe námestie v bratislavskom Ružinove bude od 30. októbra 2019 informovať verejnosť, po ktorej slovenskej osobnosti nesie svoj názov. Dulovo námestie získa vďaka Matici slovenskej pamätnú tabuľu venovanú jednému z najvýraznejších slovenských národovcov a politikov 19. a 20. storočia Matúšovi Dulovi.

„Nízke povedomie o Matúšovi Dulovi, vo svojej dobe známom advokátovi, politikovi, predsedovi Slovenskej národnej rady v r. 1918 – 1919 a predsedovi Matice slovenskej v r. 1919 – 1926, nás presvedčilo, že musíme nájsť verejný priestor aspoň pre pamätnú tabuľu na Dulovom námestí v Bratislave. Som úprimne rád, že sa nám to podarilo a ďakujem zúčastneným stranám za spoluprácu. Mojím osobným želaním je, aby sa Matúš Dula dostal viac do povedomia mladších generácií, k čomu pomôže aj táto tabuľa,“ uviedol predseda MS Marián Gešper.

Zdroj: ms

Pred sídlom Matice Slovenskej v Martine má Matúš Dula bustu a od novembra bude mať na "svojom" námestí pamätnú tabuľu...

Najstaršia národná a kultúrna ustanovizeň Slovákov tak prispeje ďalšou pamätnou tabuľou k hlbšiemu kolektívnemu vedomiu slovenského národa, čo je jednou z jej najdôležitejších úloh vo vzťahu k verejnosti. Slávnostné odhalenie pamätnej tabule Matúšovi Dulovi sa začne v stredu 30. októbra o 11.00 h na Dulovom námestí v Bratislave – Ružinove. Podľa informácií Bratislavských novín by mala byť pamätná tabuľa inštalovala na priestranstve pred hotelom Apollo v blízkosti fontány. 

Zdroj: koláž abn/MS

​(ars)

Páčil sa vám článok?