Bytový komplex Treenium: Prečo sa dokončenie prvej etapy v prisľúbenom termíne nestihlo?

6.2.2019
0

Zdroj: Treenium

Páčil sa vám článok?

Developerovi ružinovského projektu Treenium, spoločnosti Greefin Group, sa aj napriek prísľubom nepodarilo prvú etapu projektu dokončiť načas - do konca roka 2018. Zisťovali sme príčiny.

Od  novej budovy Treenium sa očakáva, že Ružinov obohatí o komplex so zeleňou na fasáde. Vzorom ružinovského projektu bol milánsky projekt Bosco Verticale. Developer projektu spoločnosť Greefin Group si dal za cieľ dokončiť ho v termíne do konca roka 2018. To sa mu však splniť nepodarilo. Výstavba od leta napreduje len veľmi pomaly. Zaujímalo nás teda, aká bola príčina spomalenia stavby.

Už počas výstavby sa developer začal pohrávať s myšlienkou stavbu navýšiť, čo sa neskôr ukázalo ako problém. Kým povolenie bolo vydané len na 9-podlažný dom,  vizualizácie zobrazovali Treenium ako 18-podlažnú vežu s trojpodlažnou časťou vpredu. S víziou navýšenia stavby ju developer začal zdržiavať. Mestská časť však navýšenie budovy odmietla, čo developera donútilo tento projekt dokončiť v povolenom rozsahu.

Komplikovaná zápletka a otázny termín dokončenia stavby sa hneď odrazili na celkovom dopyte po bytoch v novostavbe Treenium. Celkovo sa v budove bude nachádzať až 53 bytov, avšak napriek tomu je z toho ešte stále voľných až 22 bytov!

Projekt Treenium by mal ponúknuť celkovú občiansku vybavenosť na viac ako 350 metroch štvorcových, 100 parkovacích miest v garáži domu a rezidenti by mali mať prístup na strechu prispôsobenú na relaxáciu. Jedinečnosťou projektu má byť tiež fasádna zeleň v stromoch zasadených priamo na balkónoch jednotlivých bytov. Autorom architektúry projektu sa stala kancelária Cakov + Partners.

Ako to teda celé dopadne? Aké rozuzlenie bude mať táto už aj tak komplikovaná situácia?

Novým deadlineom dokončenia prvej etapy je leto 2019. Ak sa práce podarí správne naštartovať, termín by sa mal stihnúť.

Na druhej strane však pravdou ostáva, že za posledné týždne nenastal na stavbe žiadny výraznejší pokrok.

Zdroj: Treenium

​Čo teda zbrzdilo výstavbu prvej etapy? Prečo sa nedokončila v danom termíne -do konca roka 2018?

S týmito otázkami sme sa obrátili aj na developera ružinovského projektu Treenium, spoločnosť Greefin Group: 

,,Omeškanie dokončenia má viacero príčin, avšak tá najvšeobecnejšia je situácia na stavebnom trhu v súvislosti s voľnými pracovnými a materiálovými kapacitami. Teraz aj vzhľadom na ročné obdobie práce prebiehajú plynulo," vyjadril sa Milan Haľgaš, predseda predstavenstva Greefin pre banoviny.sk.

Zaujímalo nás, ako teda stavba momentálne napreduje a kedy by teda mala byť prvá etapa dokončená?

,,Stavba nebude mať viac etáp a prebieha dokončovacia fáza výstavby 9. poschodovej budovy, dokončenie a odovzdávanie bytov plánujeme v lete tohto roka," informoval Haľgaš.

(bal)

Páčil sa vám článok?