V internáte vo Vlčom hrdle vypukol požiar, študenti ušli na strechu a volali o pomoc

23.1.2019
0

Zdroj: FB Martin Chren

Páčil sa vám článok?

Bolo to naozaj dramatické. V bratislavskom Ružinove vypukol požiar internátu chemického učilišťa na ulici Vlčie hrdlo v rovnomennej lokalite. Hasiči z miesta evakuovali až 60 študentov. Dvaja sú v kritickom stave, ďalší zranení. Podrobnosti o dramatickej záchrane študentov prezradili policajti.

"Štyri desiatky hasičov momentálne zasahujú pri požiari internátu chemického učilišťa vo Vlčom hrdle v Bratislave. Požiar vypukol pred 23.00 hod. v suteréne, pričom došlo k silnému zadymeniu celej päťposchodovej budovy. Hasiči evakuovali z internátu 60 mladistvých, 10 osôb sa zranilo (z toho 7 intoxikovalo splodinami horenia)," informovala nás Zuzana Farkasová z prezídia hasičov.

"Na miesto udalosti bol vyslaný evakuačný autobus HaZZ. Pri udalosti zasahuje 43 hasičov z Bratislavy a zo Záchrannej brigády HaZZ v Malackách s 11 kusmi hasičskej techniky," dodala Farkasová.

"Po príchode na miesto policajti spozorovali hustý dym valiaci sa z internátu, pričom na streche objektu, ktorý spájal budovu internátu s budovou plavárne, sa nachádzalo niekoľko desiatok ľudí volajúcich o pomoc. Nakoľko bol bezprostredne ohrozený život a zdravie ľudí nachádzajúcich sa na streche budovy, policajti bezodkladne začali vykonávať úkony smerujúce k ich záchrane. Cez budovu plavárne sa policajtom podarilo dostať na jej strechu. Tam odtrhli rebrík upevnený o stenu a opreli ho o budovu, na ktorej sa nachádzali osoby volajúce o pomoc. Tieto osoby boli postupne zo strechy evakuované a následne odovzdané do starostlivosti privolaným záchranárom, pričom niekoľko osôb bolo prevezených do nemocníc," priblížila nám priebeh akcie bratislavská policajná hovorkyňa Veronika Slamková.

Ako dnes ráno informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová,  dvaja ľudia sú v kritickom stave, ďalších šesť má ľahké až stredne ťažké poranenia, najmä popáleniny.
Zdroj: FB Martin Chren

​"Zraneným pomáhalo sedem posádok záchrannej zdravotnej služby," dodala. 

Ako informoval starosta Ružinova Martin Chren, dospelým poskytol strechu nad hlavou Slovnaft a cca 20 študentov prespalo v strednej škole chemickej. "Rozdali sme im karimatky a deky, kolegovia z obvodného úradu riešia stravu a vodu," dodal ešte počas noci Chren. "Slovnaft poskytol ešte v nočných hodinách súčinnosť a sprístupnil svoje priestory pre kompletnú evakuáciu, ľudí postihnutých požiarom. Evakuovaným taktiež zabezpečil základné hygienické potreby, pitný režim a občerstvenie," informoval nás v mene Slovnaftu Ladislav Procházka..

Správu budeme aktualizovať.

(ms) 

Páčil sa vám článok?